НОВОСТИ

Премијер УСК о скрнављењу споменика на Гаравицама: Ријешићемо проблем

15/03/2023

Премијер УСК Мустафа Ружнић огласио се након скрнављења споменика српским жртавама на Гаравицама код Бихаћа рекавши да ће ријешити проблем.

 

 

“Оно што буде са наше стране, подузећемо мјере које требамо подузети. Не можемо се не поштовати”, рекао је Ружнић за Н1.

Подсјетимо, АТВ јуче је објавила да је код споменика на Гаравицама направљено импровизовано склониште за псе.

Душан Басташић, предсједник Удружења Јадовно 1941. које је објавило фотографије, рекао је за АТВ да то представља не само скрнављење споменика, него је то увреда и ругање жртавама и њиховим потомцима.

„То не представља само обичан, непромишљен и увредљив гест, него гледајући на контекст протеклих мјесец дана у БиХ, показује још један доказ да се омаловажавају и дирају српске жртве из Другог свјетског рата. Није то само знак антисрбизма, већ и јасан знак антисемитизма пошто на стратишту Гаравица, гдје је убијено не мање од 12.000 људи, убијен је и одређени број Јевреја“, рекао је Басташић за АТВ.

Након нашег чланка, реаговао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик који је најоштрије осудио скрнављење споменика.

“Најоштрије осуђујем скрнављење споменика у Гаравицама, код Бихаћа, који је подигнут српским жртвама које су усташе побиле током Другог свјетског рата. Ово је још један у низу покушаја да у Федерацији БиХ униште споменике који говоре о српским стратиштима на том подручју”, написао је Додик на Тwиттеру.

Споменик у спомен подручју у Гаравицама код Бихаћа подигнут је у знак сјећања на српске жртве које су усташе убиле током Другог свјетског рата.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести