НОВОСТИ

ПРЕВАЛИЛИ АТЛАНТИК Због невjероватне храбрости и умијећа ратовања многе војнике су називали Обилићима, а било је чак и девет Југовића!

06/07/2023

Након уласка САД у рат Срби исељеници су почели да се пријављују у добровољце за Солунски фронт.

 

Ратне године у другој деценији 20. вијека донијеле су велико разарање и страдање Србији. Стотине хиљада младића прошло је кроз ровове и бојна поља, многи од њих се нису вратили кући, а за неке су остале приче вриједне холивудског филма.

 

Ратне године у другој деценији 20. вијека донијеле су велико разарање и страдање Србији. Стотине хиљада младића прошло је кроз ровове и бојна поља, многи од њих се нису вратили кући, а за неке су остале приче вриједне холивудског филма, објавио је портал Лепоте Србије.

 

У рату су војници показали невјероватну храброст и умијеће ратовања, добијали су медаље за храброст, називали су их „нови Обилић“ или „нови Косанчић“, а било је чак и девет Југовића.

 

Браћа Вајагић или „нови Југовићи“ како су их називали били су добровољци у Првом свјетском рату. У периоду од 1910. до 1913 године Вајагићи су се иселили из своје родне Суве Међе у Босанској Крајини и населили су се у мали индустријски град на у САД, Гери у Индијани.

 

Након уласка САД у рат Срби исељеници су почели да се пријављују у добровољце за Солунски фронт, а међу њима било је и девет Вајагића.

 

Послије завршене обуке добровољци су послати у Солун, као попуна по четама које су се налазиле на линији фронта. Највећи дио добровољаца из Герија био је распоређен у 2. батаљон, 5. пиешадијског пука Дринске дивизије, док су браћа Вајагић распоређени у јединице 7. пиешадијског пука Дунавске дивизије.

 

На фронту су показали велику храброст, а за свој подвиг најстарији међу њима, четредесетогодишњи Ристо, одликова је Карађорђевом звијездом са мачевима.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести