НОВОСТИ

ПРЕЖИВЈЕЛИ ОФАНЗИВУ, АЛИ НЕ И ЛОГОРЕ Голгота козарачке епопеје!

11/08/2023

Битка на Козари је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.

 

 

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Слободан Шобић подсјећа да је прије 81 годину фашистички агресор повео велику офанзиву на незаштићени народ, творећи обруч око читаве планине, што је имало застрашујуће посљедице.

“План агресора у пракси има још застрашујуће посљедице. Они који су преживјели офанзиву нису преживјели логоре. Ваше присуство говори о значају и поштовању жртава у Голготи козарачке епопеје и ономе што Козара значи”, рекао је Шобић обраћајући се присутнима на Мраковици.

Након пада и фактичког нестајања Краљевине Југославије, попут домино ефекта као код многих европских земаља, нацистичко-фашистички окупатор успоставља вјештачке и привремене и административне творевине, попут Независне Државе Хрватске (НДХ) чија је једина функција била очување агресорских и нацистичких циљева.

“Стицајем околности, Козара и Поткозарје били су насељени потомцима крајишких граничара којима је историјска улога била да заштите народ и државу. Знајући то, непријатељ је намјеравао да освоји своја два циља – да заштити НДХ, остави незаштићену нејач и да подржи НДХ, те да Србе, радно способне мушкарце – Козарчане, спроведе у радне логоре нацистичке Њемачке”, рекао је Шобић, навела је Срна, пренио РТРС. Према његовим ријечима, план агресора у пракси има још застрашујуће посљедице – они који су преживјели офанзиву нису преживјели логоре.

“Почео је физички прогон и уништења једног народа. Козара живи у нама и у нашим потомцима. Непријатељ није знао оно што сви данас знају – јер ево нас овдје заједно. Шаљемо поруку да Козара живи, да је она наше породилиште и наше исходиште. Козара граница нема, она је безгранична у нашим срцима”, рекао је Шобић.

Обиљежавање 81 године од Битке на Козари и ове године заједнички су организовали одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести