НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

ПРИЧА ИЗ ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА „Неће остати ништа од нас, осим наших дијела и наше части”!

06/05/2023

У великом проблему нашао се Десети пјешадијски пук. Окружен са три стране, пријетило му је уништење, а онда…

 

 

 

Ово је прича о онима који су знали мало више. А који су вјеру држали толико високо, да их је и довела пред вас. И, та сто годину стара прича иде овако, подсјећа Башта Балкана.

 

Шумадијска дивизија. Као и свака од дивизија српске војске, имала је четири пука првог позива. Односно, четири пута по око 4.000 људи, колико је било у сваком пуку. Сваки пук је имао неки редни број.

 

Ово је прича о “десетом”, пјешадијском. Уморан је био. Десеткован. Борио се по Мачви, па морао да се пребаци на југоисток Србије, јер су Бугари кренули на ту исту Србију. А тамо, на југоистоку… Десети пук се нашао у великом проблему. Окружен са три стране, пријетило му је уништење јер су Бугари почели да затварају и једини правац за извлачење преосталих војника тог пука.

 

Пуковник Туцовић је, како је забиљежио Милан Шантић тамо негдје послије Великог рата, позвао једног од својих подређених, командира треће чете капетана Радомира Цвијовића. Дао му је наређење које се не даје често. Да са војницима оде и жртвује се како би остали преживјели.

 

– Цвијовићу… Један бугарски батаљон прешао је вечерас ријеку Власину. Он има задатак да нам пресјече одступницу. Наређујем ти да од своје чете узмеш три вода. Четврти нека ти остане у резерви. До седам сати ујутру мораш пронаћи тај бугарски батаљон и пребацити га преко Влесине. Јеси ли разумио? – рече први човјек пука.

 

– Разумјем, господине пуковниче. Али ви знате да ниједан мој вод нема више од четрдесет пет редова. Има ли гдје записано да су три овако багљава вода изнурених и пропалих војника напала цијели један батаљон? Моја три вода не броје више од сто тридесет људи, а треба да нападну батаљон од хиљаду или, можда, хиљаду и двеста Бугара, који су тек дошли из Трнова, одморни и спремни за борбу. И још треба да их потучем и претерам преко небујале ријеке?

 

– Богами, Цвијовићу, тако што до сад није записано. Али ноћас ћемо и то забиљежити.

 

– Онда, господине пуковниче, мени изгледа овако: ви жртвујете мене и моја три вода да изгинемо, да би сте се ви могли извући и сачувати пук.

 

– Тако је. Ти правилно мислиш. Видиш ли оне ватре у даљини? Оно су бугарске ватре. Заокружили су нас са свих страна, а сада је овај батаљон упућен да нам пресјече и једини пролаз који је остао. Ако му то пође за руком ми смо заробљеници.

 

– Добро, господине пуковниче – рече капетан Цвијовић и, недуго затим, оде својим војницима.

 

– Вечерас ћемо отворено разговарати, војници моји. Добио сам једну тешку заповјест. Када се она преведе на наш војнички језик, значи ово: три вода моје чете ноћас ће да се туку и гушају с Бугарима, јер Десети пук мора да се спасе прије зоре. Дакле, људи, ми ноћас има да изгинемо. Сваки од вас нека понесе фишеклије са сто педесет метака, бомбе и ашове. Везе немамо ни с ким ни десно ни лијево. Идемо у маглу, па шта нам Бог да. Потребно је само да се чврсто држимо један уз другог.

 

Настао је тајац међу људима. Она мучна тишина као када се мртви сахрањују. На лицима “багљавих” редова није се могло ништа прочитати: ни страх, ни ужас, ни револт. Они су немо ћутали и само гледали у свог капетана, чије су очи севале као муње испод густих обрва на којима су свјетлуцале капљице кише и снаге. А он настави:

 

 

– Војници, ако има ко међу вама па се толико уплашио и не смије да кране, онда нека одмах иступи и каже: “Ја не смијем!”, поштедећу га и оставити у четвртом воду, а на његово мјесто узећу другог, храбријег војника.

 

Из мрака се јави глас једног редова:

 

– Господине капетане, хоћете ли и ви поћи с нама?

 

-Разумије се. Зар бих ја могао напустити чету?

 

– Онда ћемо поћи сви! – одговорише прокисли војници, а на њиховим лицима као да заблиста нови жар и снага.

 

– Значи сви ћете са мном?

 

– Хоћемо сви!

 

Припреме нису дуго трајале. Навикли на оваква изненађења, војници су дохватили пушке, напунили фишеклије муницијом и сваки понијео три бомбе. Мокра шаторска крила пребацили су преко торбака. То је било све. Зар је њима потребно што друго, и зар су они навикли на боље? Тако се иде већ годину дана. И сад ће кренути у маглу, у планине на које се сручила помрчина хладног октобарског неба, у снег и кишу, у смрт… Као чета бескућника, чета изгнаника.

 

Ватре су се лагано гасиле и цврчало је мокро грање. Можда су то посљедње ватре које ће остати за њима.

 

– Капе скини! – кратко је командовао капетан Цвијовић и први скинуо шапку са главе.

 

Војници су то исто учинили. Његове крупне црне очи, које су малочас севале као ватрене муње, испуни нека чудна, племенита благост. У мрачно небо он упре свој молећиви поглед и, умјесто да одржи посљедњи говор војницима, обрати се Богу:

 

– Велики Оче свију људи, молим Ти се спаси и сачувај моје војнике. Помози им у овој мрачној ноћи и у невољи. Њихов пород и њихове њиве чекају да се живи врате. Буди нам милостив као што си увијек био, јер ми нисмо ушли у рат да отимамо и пљачкамо туђе, него да бранимо своја села и своје куће које су нам дедови оставили. Покажи нам пут правде и побједе, пут славе и части. Благословено име Твоје, Господе, на вијеки вијеков! Амин!

 

Војници су се прекрстили и у чудној побожности шапутали име Господње. А онда, кратка команда поново је одјекнула кроз ноћ:

 

– Покри с’! Напријед!

 

Капетан Цвијовић је на једном узвишењу, баш над потоком у ком су Бугари потражили спас од хладноће, те ноћи наредио војницима да свако себи ископа једну рупу, колико да у њој стоји.

 

Рупе су биле на сваких седам, осам метара. Када је намамио непријатеља на свој положај, дочекао га је снажном ватром, а четврину војника хитро послао да зађу около, у напуштени поток, па да с леђа изненаде освајача који је већ пошао узбрдо.

 

Бугарски батаљон је био уништен. Преко 200 заробљеника, преко 150 мртвих. Остали побјегли. Капетан Цвијовић је наредио да се мртви сахране. Над гроб бугарског команданта, у чијим стварима пронађоше дневник, а у њему записе како су се војници бунили што иду у рат против Срба, ставише крст од грања.

 

А онда, за њега, за све изгинуле Бугаре… српски војници испалише – почасни плотун. Тек да нас, сто година касније, подсјете да неће остати ништа од нас, осим наших дјела и наше части.

 

 

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести