НОВОСТИ

Prije 123 godine rođena jedna od najvećih srpskih pjesnikinja

16/05/2021

Na današnji dan, prije 123 godine, rođena je jedna od najvećih srpskih pjesnikinja – Desanka Maksimović.

 

Srpska pjesnikinja - Desanka Maksimović (foto:katera.news)

Srpska pjesnikinja – Desanka Maksimović (foto:katera.news)

 

Bila je profesorka književnosti, bavila se prevodilačkim poslom, a bila je i član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Pisala je knjige za djecu, priče, a najpoznatija je po vanvremenskoj poeziji. Svojim stvaralaštvom ostavila je neizbrisiv trag.

Desanka Maksimović rođena je u Rabrovici kod Valjeva, djetinjstvo je provela u Brankovini gdje je njen otac bio seoski učitelj. Gimnaziju je završila u Valjevu, a studije svjetske književnosti, istorije i istorije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. NJeno izuzetno obrazovanje bilo je vidljivo i u njenom stvaralačkom radu.

Od 1959. je bila dopisni, a od 1965. redovni član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Ono što je možda manje poznato je i Desankino poznavanje stranih jezika. Govorila ih je nekoliko, isticala se i u prevodilačkom radu.

Pjesnikinja bi često govorila: “Neko pravi cipele, neko snima, neko sadi jagode, a ja uzela pa pišem pesme”. I napisala ih je i to u više od 50 zbirki. Poruke su se nizale, učile su mnoge generacije mudrosti i ljepoti. Neki od najpoznatijih stihova su u zbirci “Tražim pomilovanje”, “Zlatni leptir”, “Vjetrova uspavanka”, “Proljećni sastanak” i mnogim drugim.

Osim poezije pisala je i priče, najčešće za djecu, ponekad i za odrasle. Najčešći motivi bili su joj ljubav, mladost i vedrina, strahovi i sumnje, ali i priroda u kojoj je našla inspiraciju za mnoge dječije bajke koje su “izašle” iz njenog pera.

Kroz njene stihove proživljavali smo prošlost i istoriju diveći se veličini tako nježne žene, ogromnog srca i nevjerovatnog talenta, a iz njenih poruka i mudrosti učimo i danas.

Desanka Maksimović preminula je 11. februara 1993. u 95. godini. Moglo bi se reći da je imala gotovo cijeli jedan vijek da ga obilježi svojim stvaralaštvom, a ona je to zaista i iskoristila.

IZVOR: RTRS

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести