НОВОСТИ

Прије 32 године с подручја Тузле протјерано око 5.500 Срба

21/06/2024

Данас се навршавају 32 године од како је такозвана Армија БиХ напала српска насеља и села општине Тузла, из којих је протјерано око 5.500 Срба и запаљено више од хиљаду кућа и помоћних објеката, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, из којег траже да надлежни органи ФБиХ и Тузланског кантона обнове куће, путеве и водоводе у српским насељима и селима у тузланској општини.

Уништена црква

У саопштењу се наводи да су нападнута насеља и села Пожарница, Симин Хан, Чакловићи, Пелемиши, Колимер, Ковачево Село, Ковачица, Цвиљевина, Јањићи, Ђокићи, Вујановићи, Јовановићи, Кукарићи, Бојићи, Тешановићи, Тракиловићи, Антићи.

 

Јаке снаге муслиманског другог корпуса 19. и 20. јуна 1992. године напале су српска насеља и села општине Тузла, протјерале цјелокупно српско становништво, запалиле више од хиљаду кућа и помоћних објеката, те минирале звоник православне Цркве Вазнесења Господњег у Пожарници.

 

– И данас је већина наведених села и насеља потпуно уништено, никада нису обновљене куће, ни помоћни објекти, путеви до српских насеља су зарасли, водоводи уништени, јер ни Тузла нити ФБиХ не улажу у инфраструктуру српских села – указују из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

 

У саопштењу се наглашава да су прије тога у мају 1992. године муслимани протјерали Србе из центра Тузле и готово цијелог тузланског басена.

 

Према попису из 1991. године, на подручју тузланског басена живјела су 81.103 Србина, док данас у тузланском крају живи највише 4.000 Срба, углавном старије животне доби.

 

– Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ тражи да надлежни органи ФБиХ и Тузланског кантона обнове куће, путеве и водоводе у српским насељима и селима у општини Тузла – истиче се у саопштењу.

 

 

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести