НОВОСТИ

Приједлог притвора за осумњиченог Мирзу Капића због тероризма

07/08/2023

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за осумњиченог Мирзу Капића /43/ који је под истрагом због контактирања са припадницима терористичке “Исламске државе” и планирање терористичког напада на исламски вјерски објекат у БиХ.

 

 

Осумњичени је настањен у Зеници, држављанин је БиХ, а раније је осуђиван за кривично дјело у вези са тероризмом и боравком на страним ратишитима, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Активности хапшења осумњиченог, као и претреса објеката које користи, реализоване су у координисаној акцији Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ уз наредбе Суда БиХ.

Осумњичени је под истрагом и терети се да је протеклог мјесеца, путем електронских канала комуникације, мобилног телефона и компјутера, користећи апликације, остваривао контакт са особама које подржавају радикалне покрете и структуре помагача “Исламске државе”, те је у препискама изразио жељу да изврши напад експлозивом на џамију у БиХ крајем јула ове године.

У саопштењу се наводи да је осумњичени од наведених лица тражио смјернице за производњу експлозивне направе са детонатором путем мобилног телефона, изражавајући намјеру да нападне припаднике Исламске заједнице који објављују прогласе против муџахедина и који пријављују присталице радикалних покрета и “Исламске државе” агенцијама за спровођење закона у БиХ.

У даљем планирању и извршењу кривичног дјела, Капић је спријечен акцијом Сипе и Тужилаштва БиХ, а приликом претреса заплијењени су електронски уређаји, које је користио осумњичени и који ће бити предмет детаљег вјештачења.

Мјера притвора предложена је због опасности да би боравком на слободи, осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поново починити кривично дјело или довршити започето.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести