НОВОСТИ

Принц Филип у Мркоњић Граду: “Лијепо је бити међу својима”

26/08/2023

Њихова Краљевска Височанства Принц-Наследник Филип, принцеза Даница и принц Стефан у вишедневној посјети су Републици Српској. Принчевска породица објавила је на званичним друштвеним мрежама да ће неколико дана свог одмора провести на језеру “Балкана” недалеко од Мркоњић Града.

 

 

Они су се по доласку у Мркоњић град састали са општинским руководством.

“Са великим задовољством поново смо у Републици Српској којој се увијек са великом радошћу враћамо. Неколико дана одмора провешћемо на језеру “Балкана” надомак Мркоњић Града. Данас смо, како ред и налаже, посјетили домаћина, начелника општине Мркоњић Град г-дина Драгана Вођевића и његове сараднике, заједно са нашим пријатељем Синишом Видовићем на чију иницијативу смо и дошли у овај прелијепи град” саопштио је принц-насљедник Филип.

Он је подсјетио да је његов чукундеда, краљ Петар I Карађорђевић ратовао је на овим просторима у Босанско-херцеговачком устанку, односно у националном покрету ослобођења Срба од Османске власти.

“Када је 1875. године букнуо устанак у Херцеговини и Босанској крајини, он се придружио као добровољац под псеудонимом Петар Мркоњић. Из тог разлога и данас ова лијепа варош у југозападном дијелу Републике Српске, у знак сјећања на мог чукундеду и највољенојег српског краља, носи име Мркоњић Град. Захвални народ Мркоњић Града подигао му је споменик у знак сјећања на његово учествовање у буни. Споменик је 14. децембра 1924. године открио војвода Јанко Вукотић. Споменик је два пута рушен. Први пут 1941. године срушиле су га усташе уз помоћ Нијемаца. Обновљен је 1990. године, да би га 10. октобра 1995. године порушили припадници оружаних снага Хрватске и ХВО, за вријеме окупације Мркоњић Града. Поново је подигнут и обновљен 1996. године, након повратка становништва из избјеглиштва. Данас смо заједно са нашим пријатељима и домаћинима положили цвијеће на споменик мом чукундеди – великом Краљу Петру I Карађорђевићу” – рекао је принц Филип.

Принчевска породица је данас у пратњи градског руководства и г-дина Синише Видовића посјетила и Храм Светог Саве у Мркоњић Граду.

“Изузетно смо срећни што смо овде, лепо је бити међу својима” – закључио је принц-наследник Филип.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести