НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Pristrasni tužioci ne traže dokaze o zlostavljanju Srba

19/05/2021

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale rekao je da je dobio sramno obavještenje od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da se obustavlja istraga protiv 11 osumnjičenih stražara u logorima za Srbe u Tarčinu i Pazariću za ratni zločin protiv zarobljenika jer, navodno, nema dovoljno dokaza da su počinili krivično djelo.

 

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale

“Ovo je uznemiravajuće i svima koji smo preživjeli torture u tim logorima nanosi duševnu bol i neopisivu patnju i osjećaj nepravde i pravne nesigurnosti, odnosno nemoći da se 25 godina nakon rata odupremo ratnim zločincima. Pitamo da li ih štiti pravosuđe BiH ili ono nije nezavisno i radi po nečijem diktatu i uputstvima”, rekao je Lale.

Najavio da će podnijeti žalbu na ovu odluku tužioca Željke Tomić Anđušić.

Ona je u obrazloženju obavještenja, u koje je Srna imala uvid, navela da iz prikupljenih dokaza proizilazi da je krivično djelo učinjeno na štetu zatvorenika srpske nacionalnosti, što Tužilaštvo ne osporava, ali da ne postoji dovoljno dokaza da su ga počinili osumnjičeni.

U obavještenju je precizirano da je Azir Ajruli umro, a on je jedini iz te grupe stražara direktno spominjan da je zlostavljao logoraše.

Lale je istakao da je ovo još jedan apsurd i dokaz opstrukcije pravosuđa BiH kada je riječ o predmetima ratnih zločina nad Srbima.

“Šta znači formulacija `dovoljno dokaza`? Zašto ih tužilaštvo nije prikupilo?”, pita Lale.

Ukazao je da je Tužilaštvo imalo više od deset godina i oko 500 preživjelih logoraša koji su bili spremni da svjedoče o torturama koje su preživjeli i gledali.

“Ovo je potvrda da se predmeti o srpskim žrtvama godinama skrivaju po ladicama i da pristrasni tužioci ne rade na prikupljanju dokaza, nego čekaju da osumnjičeni umru i tada zvanično obustavljaju istragu, koju u pravom smislu nisu ni vodili, saopštavajući kliširano obrazloženje da istragu obustavljaju u nedostatku dovoljno dokaza”, pojasnio je Lale.

Smatra da se tako i u ovom predmetu čekalo da umre Ajruli, pa da se obustavi istraga.

“Praksa Tužilaštva je da uvijek konstatuje da je za osumnjičenog koji je preminuo bilo elemenata krivičnog djela i odgovornosti, a za ostale nema dokaza. Zašto za deset godina nisu podigli optužnicu protiv onog za kojeg imaju dokaze da je počinio krivično djelo, odnosno zločin?”, pita Lale.

On smatra nedopustivim i kriminogenim ovakav odnos tužilaštva prema srpskim žrtvama.

Lale je naveo i da Tužilaštvo u više predmeta konstatuje da je krivično djelo počinjeno na štetu zatvorenika srpske nacionalnosti, ali niko zbog toga ne odgovara.

“Pravosuđu BiH, odnosno tužiocima, uvijek fale dokazi kada je riječ o zločinima nad Srbima. Zašto ih ne traže? To im je posao, a materijalnih dokaza i svjedoka još ima”, izričit je Lale.

Pita i kako za toliko godina da tužioci ne otkriju nijednog počinioca zločina, a imali su više od 500 svjedoka, među kojima je bilo samo 12 vojnika, dok su svi ostali bili civili.

“Zar to nije dokaz opstrukcije i pristrasnosti, odnosno neprofesionalnog odnosa pravosuđa i pravne torture nad žrtvama. Šta znači `dovoljno dokaza`, ko to ocjenjuje? Da li iko čita i provjerava sadržaj tih uopštenih obrazloženja ili je to prepušteno nekom pristrasnom tužiocu da odlučuje?”, pita Lale.

Prema njegovim riječima, ovakvo obrazloženje vrijeđa dostojanstvo logoraša i nanosi novu bol, a porazno je i da za više od deset godina postupajući tužilac nikada nije kontaktirao Udruženje logoraša i njegove članove da svjedoče ili dostave materijalne dokaze za navedeni predmet.

“Udruženje logoraša regije Birač za predmet `Silos`, iz kojeg je ovaj predmet izdvojen, dostavilo je više od 340 materijalnih dokaza i obezbijedili smo 180 svjedoka. Ta svjedočenja i dokazi odnose se dijelom i na ovaj predmet, odnosno 11 stražara koji su tukli i zlostavljali logoraše”, pojasnio je Lale.

On je napomenuo da se u obavještenju o obustavljanju istrage navodi da je utvrđeno da je počinjeno krivično djelo nad srpskim zarobljenicima, da su to počinili stražari, što je potvrđeno i prvostepenom presudom u predmetu “Đelilović i ostali” u završnoj riječi Tužilaštva BiH, ali da u ovom slučaju niko nije optužen što potvrđuje kakav je odnos Kantonalnog tužilaštva i pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama.

“U ovom predmetu istragu je vodila tužilac Aida Ćatović, kojoj smo ponudili saradnju i dokaze, ali ona se nikada nije obratila Udruženju logoraša niti meni lično”, naglasio je Lale.

Lale je dodao da je obavještenje o obustavljanju istrage dobio od drugog tužioca sa kojim nikada nije kontaktirao.

“Vidi se da je po saznanju da je Ajruli umro tužilac Željka Tomić Anđušić poslala ovo obavještenje da bi se razdužila ovog predmeta i prikazala ga završenim, prikazujući time efikasnost u završavanju istražnih radnji, odnosno učinak na poslu zarad dobijanja pozitivne ocjene za rad i ne brinući o žrtvama i pravdi ili, bolje reći, nepravdi koju ponovo nanosi logorašima, koji su još među živima”, zaključio je Lale.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести