НОВОСТИ

Промоција публикације о злочину у Добровољачкој

25/04/2024

У Бањалуци ће данас бити промовисана публикација Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица – “Реконструкција злочина, деконструкција мита” о страдању припадника ЈНА у Сарајеву у првој половини 1992. године, са примарним фокусом на 2. и 3. мај у Добровољачкој улици.

Аутор публикације, начелник Одјељења за меморализацију и културу памћења и сјећања у Републичком центру Мирослав Љубојевић, рекао је да је постојала потреба да се на институционалан и аргументован начин разбије митоманија о 2. и 3. мају као дану када је бивша ЈНА покушала да заузме зграду Предсједништва и стави Сарајево под своју контролу.

 

– Циљ је био и да на тај начин искажемо поштовање и пијетет према невино убијеним младићима на улицама Сарајева и њиховим породицама поручимо да они никада неће бити заборављени – истакао је Љубојевић.

 

Он је подсјетио да је у 2022. години подигнута оптужница за предмет “Добровољачка”, те је ово начин да се и шира заинтересована јавност упозна са размјерама злочина који је учињен према припадницима ЈНА.

 

– Анализа догађаја је вршена на основу непосредних изјава свједока, документације Друге војне области, документације која се налази у архивама Хашког трибунала, као и изјавама које сам лично узимао од преживјелих припадника ЈНА, који су били директни учесници догађаја – нагласио је Љубојевић.

 

Љубојевић је додао да је важно да се на институционалан начин остави трајно свједочење о страдању припадника српског народа, у овом случају припадника ЈНА на самом почетку рата.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести