НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

ПУТНИК СТИГАО ДО КАНАДЕ Одали почаст војводи и српском народу у част прве савезничке побједе!

08/06/2023

Војвода Радомир Путник давно се уписао у редове највећих српских војсковођа који је предводио војску у неким од најнеизвјеснијих тренутака наше историје – Балканским и Првом свјетском рату.

 

 

 

Ипак, за његова дјела чуо је и свијет – Церска битка, за вријеме које је овај човјек командовао српском војском, била је прва савезничка побједа у Првом свјетском рату. Послије ње, велике силе су схватиле да су можда погрешно процијениле малу српску војску која се бори да сачува своју земљу, али и народ. Јер, Први свјетски рат је за Србију био борба за опстанак.

 

Срби можда заборављају, али свијет не… Звучи невјероватно, али колике су биле патње и несрећа српског народа знали су житељи далеке Канаде!

 

Непосредно послије краја Великог рата, 1918. године, становници Канаде су једну своју планину назвали “Путник” одајући тако почаст српском народу и војводи Радомиру Путнику, подсјећа Историјски забавник.

 

Између провинција Алберта и Британске Колумбије, као дио ланца Стеновитих планина, у планинском масиву Кананаскис тако и данас стоји планина Путник. Висока је 2.940 метара и иако су можда становници Канаде заборавили одакле потиче њено име, има и оних који то још увијек добро знају.

 

Скоро сто година послије именовања, 2012. године, планина је добила и својеврсну “крштеницу” – у подножју овог масива постављена је спомен-плоча са натписом:

 

“Планина Путник названа је у знак вјечног сећања на мушкарце и жене из савезничких оружаних снага у Србији и њиховог вође, војводе Радомира Путника (1847–1917). Србија је изгубила четвртину свог становништва, како припадника војске, тако и цивила за вријеме Првог свјетског рата (1914–1918). Ова жртва била је дио канадских и савезничких борби у Европи против три царевине у циљу заштите људских права и слободе човјечанства.”

Табла је резултат родољубивог рада Срба у далеком свијету окупљених у Равногорском покрету из Калгарија и групе људи из Едмонтона.

 

Већина људи из Србије је вјероватно никада неће видјети својим очима, али треба да зна да она постоји. Да се не заборави…

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести