НОВОСТИ

Радановић: Нема кажњених за прогон Срба из Какња

06/05/2024

Почетком маја прије 32 године 5.500 Срба са подручја какањске општине било је приморано да напусти своја огњишта, а припадници такозване Армије БиХ запалили су тада српске куће у 10 насеља и уништили стару српску православну цркву у Биљешеву, те 24 православне капеле у насељима Десетник, Суботиње, Данци, Видуша, Караула, подјсетили су у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ.

 

 

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић каже да су тада уништена већински српска насеља Десетник, Биљешево, Видуша, Доњи Лучани, Јеховина, Данци, Босна, Драчићи, Конџило, Миочи и Сарановићи.

– Српско становништво је протјерано, већи број Срба је убијен у селима, а све српске куће су запаљене – рекао је Радановић и додао да до данас за те злочине нико није одговарао.

Он је напоменуо да је прије Одбрамбено-отаџбинског рата на подручју Какња живјело 5.500 Срба.

– Посебну тежину овим кривичним дјелима даје директни умишљај са циљем да се уништи могућност повратка Срба. Видљива је масовна организована дјелатност у рушењу православних споменика на гробљима – напоменуо је Радановић.

Радановић је истакао да је сарајевско-зеничка котлина била специфична по томе што је свако православно гробље имало своју капелу.

Он је рекао да до данас нису обновљене још двије капеле које су прије 32 године уништене на подручју Какња.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести