НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

РАТНА ДОКУМЕНТА ПОКАЗУЈУ КО ЈЕ С КИМ И КАДА САРАЂИВАО Њемачки извјештаји о звјерствима усташа над српским народом

08/08/2023

“Њемачки ратни извјештаји из Националног архива у Вашингтону: ко је с ким имао војну сарадњу и када” назив је књиге коју је приредио новинар и публициста из Бањалуке Борислав Глишић.

 

Књига садржи 150 докумената са одговарајућим архивским ознакама и обједињује њемачка ратна документа која су заплијенили савезници након побједе над Адолфом Хитлером и уласка у Берлин, а односе се на ратне прилике у Југославији 1941-1945. године.

 

Документи, дати упоредо на њемачком језику и у преводу на српски, чињенично показују ко је с ким и када сарађивао за вријеме Другог свјетског рата.

 

Глишић је изјавио новинарима да је ријеч о књизи која је по много чему јединствена, а, прије свега, о њемачким микрофилмованим документима из Националног архива у Вашингтону. Он је напоменуо да су документи из Другог свјетског рата и практично су њемачки ратни извјештаји.

 

“У књизи сам ишао логиком да документи сами говоре. Њена јединственост је у томе што је на 240 страница 150 микрофилмованих њемачких докумената, са официјелним преводом на српски језик”, навео је Глишић, јавила је Срна, пренио Глас Српске.

 

Када је ријеч о припреми књиге, Глишић је рекао да је хтио да то уради у три поглавља.

 

“У првом је ријеч о томе шта су Нијемци извјештавали о партизанима, затим о четницима и треће о формацијама Независне Државе Хрватске (НДХ) – усташама. У књизи се налазе документи и њемачки извјештаји о звјерствима усташа над српским народом, о Јасеновцу”, истакао је Глишић.

 

Он је изразио посебно задовољство и захвалност што је промоција књиге одржана раније и у Источном Сарајеву, у организацији Матичне библиотеке.

“Ово је за мене велика ствар да људи из овог дијела Републике Српске дођу у посјед ове књиге, јер су историчари углавном окренути ка објашњавању докумената, међутим, ишао сам логиком, да документа сама говоре, односно све предочавају”, рекао је Глишић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести