НОВОСТИ

РУЖА И КОЧА ДАЛИ ЖИВОТ ЗА ОТАЏБИНУ!

14/10/2023

Хероина није хтјела да изда другове, а због акције партизана НИЈЕМЦИ СУ ИХ СТРИЈЕЉАЛИ

 

 

Прошла је 81. година од трагичног догађаја у Зрењанину, 1941. године, када су руком фашиста стрељани Ружа Шулман, Коча Коларов, Франк Самуел Шандор и Кикинђани Алдан Тибериј и Стојан Арсенов.

Зрењанинци Ружа и Коча, били су симбол отпора против фашизма и њемачке окупације, али и више од тога, јер је заједничким одласком у смрт прекинута и њихова љубавна прича.

Окупатори су Ружи Шулман, понудили живот у замјену да изда још неког од припадника отпора, али је она то одбила, а она и њен дјечко, стријељани су у знак одмазде за паљење жита од стране партизанског одреда, недалеко од мјеста гдје се данас налази спомен обиљежје.

Споменик на Бошњаковом салашу дјело је архитекте Тибора Бенцеа, подигнут шездесетих година прошлог вијека, а обновљен 2020. године, када је простор додатно оплемјењен постављањем нове спомен плоче, а један је од осам посвећених људима и догађајима из периода Другог свјетског рата на територији Зрењанина.

Именом Руже Шулман зове се насеље, по Кочи Коларову улица

Једно од првиих послијератних стамбених насеља у Зрењанину названо је именом Руже Шулман, док име Коче Коларова, носи једна од најпрометнијих улица у ширем центру Зрењанина, а једно вријеме тако се звала и Зрењанинска гимназија.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести