НОВОСТИ

СА ЛИСИЦАМА НА РУКАМА И У МАЛОЈ ЗАТВОРСКОЈ ЋЕЛИЈИ Задњи сати Драже Михаиловића! Они су га чавали од ОЗНА-е

05/07/2023

ПОСЉЕДЊЕ дане генерал Дража Михаиловић је провео у заточеништву ОЗНЕ.

 

У селу Репушевићи надомак Вишеграда је 13. марта у руке ОЗНЕ пао и генерал Југословенске војске у отаџбини Драгољуб Михаиловић. Вијест је обишла муњевито свијет. Тито је лично јавио Стаљину вијести и на истоку је информација о хапшењу дочекана са одушевљенем, док је запад био скептичан и огорчен.

 

Тито је вијест добио од Леке Ранковића и ту вијест је дочекао у Варшави.

 

Јосиф Маловић, партизански првоборац и главни исљедник у случају “Суђење Драгољубу Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за вријеме рата (1941 – 1945)” је објавио своја сјећања, наводи Нпортал.

 

Између осталог, навео је и како је Дража Михаиловић проводио вријеме чекајући суђење и пресуду. Налазио се у малој ћелији у сједишту ОЗНЕ гдје није било ничега осим гвозденог кревета са војничким ћебетом. Ту је Михаиловић проводио вријеме у простој војничкој блузи и цокулама без пертли са све лисицама на рукама. Било му је дозвољено да чита.

 

– Највише времена је проводио уз књигу. Није се одвајао од Стендаловог “Пармског картузијанског манастира”. Дочитавао га је ко зна колико пута и то на француском – свједочио је иследник.

 

Ово је било посљедње дјело које је Михаиловић прочитао прије стрељања. То је роман о изгубљеним илузијама. Радња се дешава у Италији почетком 19. вијека и говори о човјеку који сања о слави и љубави. Сан о успјеху на бојном пољу у Наполеоновој војсци неће се остварити, али ће препознати љубав свог живота у дјевојци, ћерци свог тамничара.

 

Порука министра унутрашњих послова ФНРЈ Александра Ранковића упућена предсједнику Владе ФНРЈ маршалу Јосипу Брозу Титу о хапшењу Драже Михаиловића:

 

Друже Маршале,

претпостављени задатак у потпуности је извршила група официра ОЗНЕ. Издајник Дража је ухваћен и већ се налази у Београду. Том приликом убијен је капетан Васиљевић и још три Дражина пратиоца. Ми нисмо имали губитака. Без пред. плана и помоћи К. не би могли открити и ухватити Дражу јер је савршено био законс., окружен и чуван од окорјеле банде.

 

И даље држимо све у највећој тајности, ма да се нешто зна на терену гдје је извршена оружана акција. Једино се не зна каква је судбина задесила Дражу том приликом. Наша малобројна група официра морала се брзо извлачити и зато су погинули бандити остали незакопани недалеко од Дражине јазбине.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести