НОВОСТИ

Sarajevo da pogleda istini u oči

06/05/2021

Na čitavom području grada Sarajeva nalaze se brojne pojedinačne ili masovne grobnice nestalih sarajevskih Srba, a neke ispod novoizgrađenih stambenih zgrada, igrališta, novoasfaltiranih ulica ili fontana, poput one sagrađene u naselju Dobrinja, upozorio je predstavnik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijgske regije Milan Mandić.

 

predstavnik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić

 

Mandić, koji još traga za ostacima tijela svog oca, na početku rata odvedenog iz porodične kuće u sarajevskom naselju Nedžarići, aspolutno je siguran da su na nedavno otrkivenom lokalitetu pored Alipašinog mosta iskopani skeleti sprskih žrtava.

“To je tek jedno od mnogobrojnih mjesta na teritoriji Sarajeva na kojima su smišljeno i organizovano ubijani i zatrpavani sarajevski Srbi, uglavnom civili”, rekao je on za “Politiku”.

Prema njegovm riječima, osim građanima Sarajeva, koji dobro znaju ko je i gdje sve ubijao njihove komšije, sudbina svakog nestalog Srbija poznata je i Amoru Mašoviću, “vječnom članu” Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, pod čijom komandom su izmještana tijela ubijenih.

To mu je, kaže Mandić, svojevremeno potvrdio i istražni sudija Ibrahim Hadžić.

Stefan Samardžić, sin prijeratnog poznatog sarajevskog muzičara Slobodana Samardžića, koji je 14. maja 1992. godine odveden iz svog stana na Vojničkom polju i ubijen, kaže da Sarajevo mora da smogne snage i pogleda “istini u oči”.

On je istakao da srpske porodice hodaju po tom gradu opterećene mišlju da se možda pod njihovim nogama nalaze kosti njihovih najbližih srodnika.

“Sramota je da mi i nakon 30 godina traganja i hodanja po sarajevskim pločnicima ne znamo kada gazimo po kostima naših najmilijih”, naveo je Samardžić.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести