НОВОСТИ

ШЕСТ ПУТА САХРАЊИВАН! Некада је познати трг носио његово име

30/10/2023

Димитрије Туцовић (1883 – 1914) биоје вођа српске социјалдемократије и као резервни официр погинуо је на Врачем брду код Лазаревца 20. новембра 1914. године.

Колубарска битка је вођена у новембру и децембру 1914. године на фронту од преко 200 километара на простору долине ријеке Колубаре, обронцима планине Сувобор и обронцима планине Маљен.

 

Против бројније и боље опремљене аустроугарске војске успјешном противофанзивом коју су извеле снаге Прве армије под командом генерала Живојина Мишића, битка је успјешно окончана, подсјећа Информер.

 

О животном путу и дјелу Димитрија Туцовића, рођеног у Гостиљу, адвокат Томо Поњавић је говорио о Туцовићевој критици неких западних земаља због њиховог држања поводом анекције Босне и Херцеговине на Међународном конгресу социјалиста у Копенхагену 17. августа 1910. године.

 

– Мобилисан је 1912. године као резервни официр и учествовао је у Балканским ратовима о чему пише оштре критике. Повратком из војске 1913. године заузима активно мјесто у радничком покрету и постаје члан Међународног социјалистичког бироа 1914. године, а после његове погибије на Врачем брду огласили су се многи европски интелектуалци – каже Поњавић.

 

Погинуо код Лазаревца

 

Димитрије Туцовић је објавио преко 600 радова, новинских чланака у домаћим и страним листовима. Критиковао је колонијалну аустроугарску политику и српску политику Николе Пашића. Борио се и жестоко заступао Балканску федерацију. Посмртни остаци Димитрија Туцовића сахрањивани су шест пута.

 

– Послије погибије сахрањен је на Врачем брду код Лазаревца у близини села Ћелије. Недуго затим тијело је пренијето на гробље у оближње село Шушњар. По наредби окупационих снага 1916. године формирано је војничко гробље у Лазаревцу и посмртни остаци Димитрија Туцовића са осталим погинулим војницима у Колубарској бици пренијети су на ово гробље гдје је почивао до 1939. године када је извршена есхумација и посмртни остаци пренијети у недовршену крипту храма Светог Димитрија у Лазаревцу.

 

Новембра 1949. године поводом тридесетогодишњице погибије у Колубарској бици посмртни остаци Димитрија Туцовића пренијети су на Славију у Београду када је трг добио његово име и споменик. Одлуком Скупштине града Београда 2004. године трг је поново преименован у Трг Славија, а посмртни остаци Димитрија Туцовића сахрањени у Алеји великана 15. децембра 2016. године, што је била његова шеста сахрана – рекао је Поњавић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести