НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

СИМБОЛ ХРИСТА И ОНОГА ШТО СЕ У ПРАВОСЛАВЦИМА ДОГАЂА: Ово је право значење ритуала кога сви поштујемо и у цркви и у кући

03/05/2023

Христос је свјетлост свијету

 

 

Свеће и кандила палимо у славу Господа, Пресвете Богородице и Светитеља, молећи се за здравље живих или вјечни покој преминулих. Свјетлост при молитви, у цркви или код куће, симбол је самога Божанства.

И у Старом и Новом Завјету, на свим богослужењима се употребљава свјетлост. И данас се у православним храмовима, ни један обред, ни једно богослужење или Света тајна не могу обавити без “живог пламена”.

Иако сада слектричне светиљке у црквама пружају довољно свјетлости, симболичку страну сијалице не могу да изразе, подсјећа Опанак.

Зато се, и поред раскошног осветљења, у току Богослужења пале свијеће и кандила. Свјетлост свијећа и кандила означава и свјетлост новозаветног јеванђелског учења, која нам освјетљава животни пут. Упаљена свијећа одаје топлоту, те тиме ожначава топлоту наше молитве и наше љубави за онога за кога свијећу палимо.

Када се пале свијеће и кандила?

Свијеће се углавном пале у храмовима, прије и после Богослужења и онда када се за тим осјети потреба. У кућама се пале за вријеме Крсне славе, Божића, Васкрса, као и за вријеме заједничке домаће молитве.

У својим кућама вјерници прислужују (пале) кандило уочи недјеље у празника. Свијећа и кандило су мале жртве, чисти принос. О овоме Епископ рашко-призренски Г. Артемије у књизи “Практична вјеронаука” каже: Али нека нико не помисли да је паљење свијећа (и то у великим количинама), нека обавеза или принуда, те ако нисмо у стању да купимо и упалимо их онда избјегавамо у цркву да идемо.

То је већ замка нечастивости, да нас преко нашег сиромаштва и немаштине удаљи од богослужења. Ако немамо новац за свијеће, принесимо Богу наше чисто срце као најмиомирнију воштаницу, и наше топле молитве, које ће Богу бити угодне и без свијећа. Свијеће нису суштина, оне су само симбол онога што се у нама догађа”.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести