НОВОСТИ

СЛОМИЛИ НЕПРИЈАТЕЉСКУ ОФАНЗИВУ Рампа за хрватске снаге, живот за слободу дало 260 Срба

02/08/2023

Прошла је 31 година од формирања Требињске бригаде Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске из које је за одбрану Републике Српске живот дало више од 260 њених припадника.

 

ладика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је тим поводом, 13.јула, помен у цркви Светог кнеза Лазара за погинуле борце Требињске бригаде, док су се бројне делегације полагањем цвијећа и паљењем свијећа на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године подсјетили на годишњицу формирања бригаде.

 

Цвијеће су положиле делегације Града Требиња и Борачке организације на челу са градоначелником Мирком Ћурићем, предсједником Скупштине градске Борачке организације Пером Вуковићем, представницима СУБНОР-а, политичких партија, те бројни појединци, јавила је Срна, пренио портал Падрино.

 

Ћурић рекао је да су борци Требињске бригаде стали на прве борбене линије и животима беспоштедно бранили своје породице, град и вјековна огњишта, али и част својих предака.

 

“Због више од 260 најхрабријих који су положили свој живот за отаџбину, у миру имамо обавезу да чувамо Републику Српску – светињу за све нас, у коју, не да се не смије дирати, него се у њу не смије ни прстом упирати. Она је за нас смисао слободе и битисања на овим просторима, створена у најтежа и веома изазовна времена”, навео је Ћурић.

 

Он је казао да су потребни јединство и слога, а да подјеле, посебно политичке природе, никоме не могу да донесу било шта добро.

 

“Не смијемо да дозволимо да нас било ко дијели на наше и њихове, да нас свађају. То је лекција из историје коју не треба да понављамо, јер су је наши преци и те како добро осјетили на својим плећима“, казао је Ћурић.

 

Према његовим ријечима, Требињци никада, па ни деведесетих година прошлог вијека нису жељели рат, већ су били присиљени да бране свој град и народ.

 

“Поново кажем – мир и само мир, добросусједски и партнерски односи, спремни да свакоме добронамјерном човјеку пружимо руку, али и сада и за вијекове одлучни да памтимо и покољења подсјећамо на нашу прошлост,

знамениту историју и културу, помажући им тако да изграде национални и лични идентитет,“ рекао је Ћурић.

 

Предсједник Скупштине градске Борачке организације рекао је да је Требињска бригада сачувала војничку част и одбранила Требиње од далеко јачег непријатеља.

 

“Наша браћа и другови су прије 31 годину крвљу залили темеље Републике Српске, бранећи доминантну коту Влаштица. Имена погинулих бораца морамо да носимо у својим срцима, јер да није било њих не знам да ли бисмо данас стајали овђе”, наводи Вуковић.

 

Он истиче да је приоритет новоизабраног руководства градске Борачке организације да се запосле незапослена дјеца погинулих бораца у сарадњи са Градском управом и привредним субјектима.

 

“Имамо разумијевања за државни и економски тренутак у коме се налази Република Српска и за вријеме у коме живимо, али имамо моралну, људску и братску обавезу да питање незапослене дјеце палих бораца већ једном ријешимо. И друга борачка питања су важна и њих ћемо у континуитету рјешавати. За годину дана, на истом мјесту, поднијећемо извјештај шта смо урадили”, каже Вуковић.

 

Владика Димитрије рекао је да су плод жртве припадника Требињске бригаде мир и слобода, да се од људи, углавном, у миру не захтијева да дају живот, али да се захтијева да дају жртву.

 

“И у миру коме живимо све је засновано на жртвеној љубави, изван чега нема ништа вриједно. Свештеник или епископ ако се не жртвује, нико неће чути за проповијед Христову. Исто тако, ако се учитељ или професор не жртвује за дјецу – неће их ништа научити, а ако се родитељи свим својим животом не дају да васпитају своју дјецу , да их одгајају да израсту право и да дају добар род – они неће ништа урадити”, поручио је владика Димитрије.

 

Полагању цвијећа на централном спомен-обиљежје претходио је дефиле бораца градским улица са заставама.

 

На овај храбри требињски борци успјешно су “сломили” непријатељску офанзиву чиме је Требиње одбрањено од напада хрватске војске, а тај дан је узет као дан формирања Требињске бригаде Војске Републике Српске.

 

Кроз Требињску бригаду прошло је око 6.000 бораца из које је за одбрану Републике Српске живот дало више од 260 њених припадника, чија имена су уписана на Споменик браниоцима Требиња и у Спомен-соби.

 

Та бригада је за свој ратни пут одликована “Орденом Петра Мркоњића”, а велики број њених припадника и другим одликовањима и медаљама.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести