НОВОСТИ

Служен парастос погинулим студентима и радницима бањалучког Универзитета

06/11/2023

У Бањалуци на платоу између Машинског и Правног факултета служен је помен и положени вијенаци на спомен-плочу за 87 студента и радника бањалучког Универзитета који су положили животе у Одбрамбено-отаџбинском рату као припадници Студентске бригаде и редовни војници Војске Републике Српске.

Студентска бригада Војске Републике Српске формирана је 1994. године и имала је 2.104 припадника.

 

Сви они су требали да постану носиоци друштва, али умјесто тога су положили своје животе за стварање Републике Српске, како би све будуће генерације живјеле у миру и слободи, поручено је са обиљежавања.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, који је током Одбрамбено-отаџбинског рата  био припадник Студентске бригаде ВРС, рекао је да ће патриотизам и витешки морал бораца из редова студената и професора бањалучког Универтизета у тешком тренуцима за српски народ увијек бити упамћен са поносом и поштовањем.

 

– Млади студенти који нису ни знали шта је пушка и рат одазвали на позив за регрутацију и одбрану Републике Српске, а нажалост, велики број њих дао је животе за одбрану и стварање Републике Српске – рекао је Егић.

 

Помену су присуствовали савјетник предсједника Републике Српске Нина Сајић, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир, предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић и предсједник Предсједништва Борачке организације града Бањалуке Горан Рогић.

 

Овом догађају присуствовали су и ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин, проректори, професори, декани, студенти, те чланови породица погинулих студената и радника Универзитета.

 

 

Вијенце су код спомен-плоче на платоу између Правног и Машинског факултета положили министри Егић и Будимир, ректор и проректори бањалучког Универзитета, чланови породица погинулих студената и радника Универзитета, представници БОРС-а, Градске Борачке организације Бањалука, Уније студената и Студентског парламента бањалучког Универзитета.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести