НОВОСТИ

СПЦ: Данас празник Светог Вукашина Јасеновачког

29/05/2024

Српска православна црква (СПЦ) обиљежава данас Светог новомученика Вукашина Јасеновачког у знак сјећања на Вукашина Мандрапу из Клепаца код Чапљине који је усташи у току погубљења у логору Јасеновац рекао: “Само ти дијете ради свој посао”.

 

Фото: СПЦ

Вукашин Мандрапа је канонизован 1998. године и добио је име Свети новомученик Вукашин Јасеновачки.
Мандрапи је убијена цијела породица, док су њега усташе ухватиле. Прво је био депортован за Сарајево, а одатле 1942. године у усташки логор Јасеновац.

Усташе су у јануару 1943. године организовале такмичење у клању логораша, махом православних Срба.
Неуропсихијатар доктор Недо Зец записао је шта се тада десило, између осталог, и оно што му је рекао кољач који је те ноћи убио 1.100 људи, а посљедња жртва му је био старац Вукашин.

Усташа Жила Фригановић му је рекао да је у највећем заносу клања случајно бацио поглед на старијег сељака који је са несхватљивим миром и спокојем гледао како он “коље жртве и како се оне у највећим мукама претурају”.

Мучитељ Фригановић је навео да га је тај поглед прво скаменио, а онда “разбуктао жељу да му /Мандрапи/ разбије спокојство најсвирепијим мучењем. Издвојио је, како је рекао, старца Вукашина, којег је поставио на један пањ и од њега, уз пријетњу да ће му отсјећи ухо, тражио да виче – “живио поглавник Павелић”.

Злочинац му је одсјекао оба уха и нос, а када му је четврти пут наредио да узвикне “живио Анте Павелић” и запријетио да ће му извадити срце из груди, Мандрапа га је погледао и рекао: “Само ти, дијете, свој посао!”.

Усташа Фригановић је доктору Зецу рекао да су га Мадрапине посљедње ријечи потпуно избезумиле и да га је након њих убио, а након тога му је непрекидно пред очима лебдио свијетли лик старца из Клепаца.

– Његова последња ријеч потпуно ме избезумила. Скочио сам на њега, ископао му очи, исјекао срце, преклао грло од ува до ува и ногама га сјурио у јаму. Али је тада у мени нешто препукло и те ноћи више нисам могао да кољем. Перо Брзица је побиједио јер је заклао 1.350 логораша и ја сам му без ријечи платио опкладу – свједочио је усташки злочинац Фригановић.

Мучитељ убица је затим полудио и ово је све испричао у логорској амбуланти доктору Зецу, који је ово касније и записао и објављено је у збиркама свједочења преживелих логораша из Јасеновца.

На редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 1998. године, Вукашин је, као исповједник, унијет у Именослов Српске православне цркве.

Свети Вукашин се прославља и 13. септембра по грегоријанском календару, заједно са осталим новомученицима који су страдали у Јасеновцу.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести