НОВОСТИ

СПЦ: Вјерници прослављају мученика Евпсихија који је разбио храм, па постао светац

22/04/2024

Српска православна Црква и њени вјерници данас прослављају светог мученика Евпсихија. У вријеме цара Јулијана Оступника, када је у Кесарији управљао црквом Божјом св. Василије Велики, овај Евпсихије ступио је у брак са угледном дјевојком.

 

 

У вријеме цара Јулијана Оступника, када је у Кесарији управљао црквом Божјом св. Василије Велики, овај Евпсихије ступио је у брак са угледном дјевојком.

Али није му било суђено да и једног дана буде са њом у браку. На дан њихове свадбе десио се незнабожачки празник за жртвоприношењем Фортуни. Евпсихије се наљути и оде да разбије цијели храм, тако је и било!

 

Чувши за ово цар Јулијан, разљутио се и наредио да се сви виновци посијеку, да се многи хришћани узму у војску, да се удари данак на хришћане и да се о њиховом трошку поново изгради храм Фортуни, али и да се граду одузме почасно име Касерија ( које му је дао кесар Клавдије), и назове га именом Маза. Св. Евпсихије био је најприје везан за дрво и мучен, а потом и посјечен, 362 године по том догађају цар Јулијан посјетио је тај град на свом путу ка Персији, против које су ратовали. Св. Василије изашао му је у сусрет, и изнио три јечмена хљеба у знак почасти и гостопримства. Цар је наредио да се светитељу да једна шака сијена као ударје.

 

– Ти се нама ругаш, о царе, ми ти приносимо хљеб, којим се хранимо, а ти нам дајеш храну за стоку коју ти својом влашћу не можеш претворити у храну за људе- рече Василије цару. На то ће цар: “знај да ћу те тим сијеном хранити кад се вратиш из Персије!”

 

– Злобни одступник се никада није вратио жив из Персије, јер је погинуо заслуженом и неприродном смрћу. Српска православна црква овај празник слави 9. априла по црквеном, а 22. априла по грегоријанском календару.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести