НОВОСТИ

СПЦ: Вјерници прослављају Преподобног Василија

25/04/2024

Православни вјерници и Српска православна црква данас обиљежавају дан посвећен Преподобном Василију Исповједнику.

 

 

Друг и страдалник светог Прокопија Декаполита Василије вјерно сљедоваше своме учитељу Прокопију и у миру и у гоњењу. Многе муке претрпи од иконобораца. А када иконоборци пропадоше, по Божјем Промислу, Василије се врати заједно с Прокопијем у свој манастир гдје се у посту и молитви дуго подвизаваше, и мирно сконча 747. године

Василије блажени би у вријеме цара Лава Исавријана иконоборца. Још као млад постаде монах и ученик преподобног Прокопија Декаполита, и добро се подвизавајући он упражњаваше највише подвиге.

А затим јуначки устаде против иконобораца у заштиту поштовања светих икона. Због тога би ухваћен, и много мучен. Али он не узмакну, него проповиједаше истину Православља до смрти. Саподвижник му у томе бјеше божанствени Прокопије Декаполит. Иконоборци стругаше Светом Василију цијело тијело и врат, па га вргоше у тамницу.

А када умре Лав Исаврјанин, светитељ би ослобођен тамнице. И опет продужи прећашњи подвижнички живот. И многе грешнике побуди на покајање својом проповијеђу и својим примјером, а многе зловјерне поврати православној вјери.

Василије Исповиједник се такође слави и 13. марта.

Данас се према народним вјеровањима избјегава свађа и лоше мисли и пале се свијеће за опрост свих гријехова.

Остале Вијести