НОВОСТИ

СПЦ: Забрана посјете КиМ патријарху и епископима је неразумна и неприхватљива

13/05/2024

Његову светост патријарха српског Порфирија, који је са још седморицом архијереја требало да, по устаљеној процедури, у поподневним часовима допутује у сједиште Српске православне цркве (СПЦ), манастир Пећку патријаршију, ради почетка редовног годишњег засједња Светог архијерејског сабора, на административном прелазу Мердаре су зауставили службеници привремених власти у Приштини и, без икаквог образложења, саопштили да им је забрањен улазак у Покрајину.

 

 

– Са становишта људских права и слобода било ког човјека, одлука да се поглавару Српске православне цркве и епископима забрани долазак у древно сједиште СПЦ јесте неразумна и неприхватљива, у исто вријеме је тачна слика положаја Српске цркве и српског народа на Косову и Метохији – каже се у саопштењу СПЦ.

Како је саопштено, патријарх апелује на све који имају утицај на ситуацију на Косову и Метохији да учине оно што до њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретања српског патријарха, епископа и свештенства.

– Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се с њим сретне и да се с њим заједно помоли Богу што прије буде могуће – истакнуто је у саопштењу СПЦ.

Засједање Светог Архијерејског Сабора почеће са радом сутра у храму Светог Саве на Врачару гдје ће Света архијерејска литургија, уз саслужење свих архијереја, почети у 9.00 часова.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести