НОВОСТИ

СРБИ ДОБИЛИ НОВОГ СВЕТИТЕЉА: Први из Београда након 5 вијекова

12/06/2023

На свечаном чину канонизације Светог свештеномученика Недељка Раковичког, вјерни народ града Београда са свештенством и архијерејима наше Цркве имао је, 21.маја, молитвену радост да узнесе молитве овом свехвалном свештеномученику, који нам свијетли као примјер врлинског живота, исповједништва, подвижништва и неугасиве ревности за вјеру.

 

 

Ово је прва канонизиција неке личности са територије Београда још од средњег вијека, подсјећа ТВ Храм.

Свети Свештеномученик Недељко Стреличић мученички је убијен 1945. године од стране комуниста и остао је готово у потпуности заборављен више од пола вијека. Сећања на страдалника Недељка чували су становници и свештенство Раковице, мјесто у којем је овај свештеномученик провео посљедње године свог живота. Заслугом ђакона Александра Аздејковића, осветљена је истина о животу светог свештеномученика, написан је акатист, житије, служба и осликана икона која краси раковички храм светих апостола Вартоломеја и Варнаве.

Отац Недељко је био прави српски свештеник, велики борац за православље, противник конкордата и комунизма. Познат као добар проповједник, током рата увијек је користио ситуацију да у проповедима храбри народ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести