НОВОСТИ

СРПКИЊА ТЕРЕЗА ЈЕ ПОСТАЛА НАЈМОЋНИЈА ЖЕНА У АМЕРИЧКОЈ ВОЈСЦИ: Њеном огромном успјеху диве се људи широм свијета

24/06/2023

Српкиња Тереза као жена, и то још страног поријекла, је направила огроман успјех у америчкој војсци.

 

 

Вјероватно да већина људи код нас није чула ни за Терезу Ђурић, а она је једна од најбитнијих женских фигура у војсци Сједињених Америчких Држава.

Тереза Ђурић је пензионисани бригадни генерал Америчког ратног ваздухопловства. Ова жена српског поријекла пензионисана је као замјеница директора Свемирске обавјештајне канцеларије у Пентагону.

Као жена, и то још страног поријекла, она је направила огроман успјех – била је задужена, између осталог, за стратешко планирање и програмирање подсекретара за одбрамбене свемирске програме вриједне чак 12 милијарди долара. Она је давала смјернице и вршила надзор над студијама које воде ка развоју и набавци будућих одбрамбених свемирских програма.

Дипломирала је 1983. године из области информатике на Универзитету Мери Вашингтон у Вирџинији. Исте године је завршила Школу за официрску обуку у Ваздухопловној бази Локланд у Тексасу, објавиле су Новости.

Школу за официре ескадриле при ваздухопловној бази у Алабами завршила је 1987. године.

Мастер студије је завршила 1994. године на Универзитету Колорадо, а Ваздушну командно штабну школу 1996. године. Три године касније завршила је и Ратни ваздухопловни колеџ, а потом и мастер студије на истој установи.

У чувеном војном штабу Норфоку Тереза је завршила здружену и комбиновану ратну школу.

Ова жена са изузетним образовањем и искуством, али и бројним одликовањима, распоређена је 2004. године у југозападну Азију на мјесто директора Свемирских снага.

У чин бригадног генерала је унапређена 9. децембра 2008. године.

Прије 10 година Тереза је отишла у пензију. Али то не значи да је престала да буде активна.

Од тада је она почела да ради као специјална асистенткиња предсједника Мери Болдвин колеџа и заповједница кадета Женског института лидерства у Вирџинији. Своје велико знање она преноси дјевојкама које би да крену сличним путем као онa.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести