НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Srpska Druga armija razbila austrougarske trupe

25/04/2021

Vojvoda Stepa Stepanović, jedan je od najistaknutijih srpskih vojskovođa, koji je, između ostalog, dočekan kao oslobodilac u Sarajevu 1918. godine i bio proglašen za počasnog građanina.

Vojvoda

Vojvoda Stepa Stepanović

Pod njegovom komandom u Cerskoj bici, u avgustu 1914. godine, srpska Druga armija razbila je austrougarske trupe, za šta je Stepa Stepanović dobio čin vojvode.

Na Solunskom frontu u septembru 1918. godine Druga armija je, napadajući na glavnom pravcu, u sadejstvu sa Prvom armijom, probila neprijateljsku odbranu, potom izbila na bugarsku granicu i prinudila Sofiju na kapitulaciju.

Učestvovao je u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, a nekoliko godina kasnije postao je profesor istorije na Vojnoj akademiji u Beogradu i pomoćnik načelnika Glavnog štaba.

U generalski čin unaprijeđen je 1907. godine i postavljen za komandanta Šumadijske divizije, 1908. postao je ministar vojske, zatim komandant Drinske, pa Moravske divizije i od 1911. do 1912. godine bio je ponovo ministar vojske.

Vojvoda Stepa predvodio je srpsku vojsku i tokom oslobađanja prostora nekadašnje Jugoslavije od austrougarske vlasti. Bio je zagovornik Jugoslavije. Kao otvoren čovjek, nije krio svoje stavove.

Kada je srpska vojska morala da ostavlja oružje i zakopava topove na Kosovu i Metohiji tokom povlačenja prema Krfu, vojnici su svjedočili da je vojvoda Stepa plakao.

Nakon proboja Solunskog fronta, njegova armija je u svom oslobodilačkom pohodu ušla u Sarajevo 17. novembra 1918. godine, kada je hiljade Sarajlija dočekalo srpsku vojsku i vojvodu Stepu kao oslobodioce, što svjedoče mnogobrojni građani, dokumenti i fotografije.

On je proglašen za počasnog građanina Sarajeva, a jedna obala Miljacke decenijama se zvala Obala Stepe Stepanovića, da bi je nakon proteklog građanskog rata u BiH vlasti u Sarajevu preimenovale u Obalu Kulina bana.

Vojvoda Stepan Stepanović preminuo je u Čačku, 27. aprila 1929. godine

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести