НОВОСТИ

СРПСКИМ ЗАРОБЉЕНИЦИМА ОДСЈЕЦАЛИ ГЛАВЕ Спаљено 30 села, протјерано 1.920 породица, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила

07/10/2023

 

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називима “Ураган”, “Фарз” и “Бадр ал Босна”.

 

 

 

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин”, те НАТО бомбардовања, потпомогнуто њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

 

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

 

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

 

„Остаје горак укус с обзиром на то да за злочине на Возући, и уопште на Озрену, попут садистичког одрубљивања глава и најстрашнијих мука које су прошли српски заробљеници, нико није добио одговарајућу казну, упозорио је Срни вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

 

Напоменуо је да је одговарао само некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин пред Судом БиХ, те некадашњи начелник Генералштаба такозване Армије БиХ Расим Делић, осуђен на симболичну казну пред Међународним кривичним судом у Хагу.

 

“Међутим, као што смо и свједоци, Махмуљин је побјегао у Турску. Према информацијама које имамо није га стигла заслужена казна”, рекао је Нуждић, који је у Стогу одао почаст српским цивилима и војницима настрадалим 10. септембра 1995. године.

 

Нуждић је нагласио да се поставља питање шта правосудне институције на нивоу БиХ раде са непосредним извршиоцима, односно због чега није процесуиран нико од непосредних извршилаца ових страшних злочина?

 

Он је поручио да је једино Република Српска гарант слободе својим грађанима.

Нуждић је указао и да мора бити деполитизован процес тражења несталих у БиХ, те враћен у хумани поступак, како би породице знале гдје могу прислужити свијеће и помолити се за душе убијених, након 28 година.

 

Изразио је жаљење што ни данас нема напретка у проналажењу несталих Срба.

“Апелујем да се процес тражења несталих ријеши сваког политичког утицаја, политизације, да се врати у један хумани поступак, што он то свакако јесте и требао би бити”, рекао је Нуждић.

 

 

Учесници Марша “Стазом егзодуса 2023” стигли су у возућко насеље Стог прешавши пут дуг 22 километра којим су се Срби из Возуће и долине Криваје прије 28 година повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

 

Организатор марша је Завичајно удружење Завидовићана из Добоја чији је предсједник Зоран Благојевић рекао новинарима да учесници марша сваке године из Стога, мјеста гђе је пронађена масовна гробница са обезглављеним српским тијелима, поручују да се неће заборавити они који су живот дали за одбрану Возуће и Републике Српске.

 

Он је задовољан што је учешће у маршу сваке године све масовније.

 

 

Остале Вијести