НОВОСТИ

„СРПСКУ ВОЈСКУ ВОДИО ЈЕ ЛИЧНО ПУКОВНИК СЛАВКО ЛИСИЦА“ „Блицкригом“ до ногу потукли муџахедине на Озрен

13/07/2023

Прошла је 31 година од оснивања Друге оклопне бригаде Војске Републике Српске (ВРС).

 

Ова једница дала је 86 својих бораца и велики допринос у одбрани и стварању Српске, речено је Срни у Удружењу резервних војних старјешина града Бањалука. Ратни командант Друге оклопне бригаде Мико Шкорић рекао је да је бригада ратни пут почела у веома значајној и успјешној војној операцији “Коридор 92”.

 

Он је подсјетио, како је пренио Глас Српске, да је ова бригада основана 10. јуна 1992. године на Мањачи код Бањалуке и да је на ратишту у саставу Првог крајишког корпуса ВРС била активна до новембра 1995. године водећи успјешне битке на подручју Добоја, Дервенте, Брода, Теслића и на Озрену.

 

“Значајно је учешће Друге оклопне бригаде ВРС у сламању велике непријатељске офанзиве на Озрену крајем септембра 1995. године, гдје је извиђачка чета ове бригаде, борбено дјелујући, потукла `до ногу` једну јаку јединицу муџахедина која је до тада починила стравичне злочине над заробљеним војницима ВРС и цивилима”, истакао је Шкорић.

 

Друга оклопна бригада формирана је од људства и борбене технике Школског центра оклопних и механизованих јединица ЈНА “Петар Драпшин” Бањалука.

Бригада је за заслуге у Одбрамбено-отаџбинском рату одликована медаљом Петар Мркоњић.

 

Удружење резервних војних старјешина града Бањалука и ове године је обињежило дан оснивања Друге оклопне бригаде Војске Републике Српске (ВРС).

 

Служен је парастос и положено цвијеће у Спомен-соби ове јединице у бањалучком кампусу Универзитета, те на централном спомен-обиљежју погинулим борцима на гробљу “Свети Пантелија” и на споменик првог команданта ове бригаде генерала ВРС Славка Лисице.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести