НОВОСТИ

Srušen NATO mit: „Nismo znali da je nevidljiv”!

12/05/2021

Nevidljivi avion i nije tako nevidljiv na radaru, uvjerili su se pripadnici Vojske Jugoslavije, kada su prije 22 godine na nebu iznad sela Buđanovci kod Rume oborili američki taktički bombarder “F-117 A”, poznatiji kao “noćni soko”, i tako srušili mit o njegovoj superiornosti.

 

američki taktički bombarder "F-117 A"

američki taktički bombarder “F-117 A”

To je bio prvi i jedini potvrđen gubitak aviona NATO-a, izrađenog u stelt tehnologiji koji drastično umanjuje radarski odraz te letjelice.

Simbol američkog vojnog prestiža i tehnološke dominacije pogođen je 27. marta 1999. godine oko 22.00 časa iz ruskog raketnog sistema “S-125 neva”.

Pilot potpukovnik Dejl Zelko spasio se katapultiranjem.

Obaranje “F-117 A”, četvrtog dana od početka NATO agresije na SRJ 1999. godine, ulilo je vojsci, a posebno njenim PVO jedinicama koje su trpjele najveći pritisak, veliku dozu samopouzdanja, građanima Srbije osnažilo moral, a NATO-u poslalo poruku da pred sobom ima čvrstog i žilavog protivnika.

Neposredno nakon obaranja “noćnog sokola” generalni sekretar NATO-a Havijer Solana naredio je početak druge faze kampanje protiv SRJ, odnosno gađanje većeg broj ciljeva.

 

Pukovnik Zoltan Dani tada je ispalio bingo hitac, kojim je uništio ponos NATO-a, ali je uvijek isticao da je to uspjeh cijele ekipe koja je tog dana bila u smjeni.

 

Da u životu ništa nije slušajno potvrđuje i podatak da Dani, danas u penziji, živi u kući rednog broja 117, pa mu valjda nije ni bio problem da obodi avion sa istim oznakama i koji je u to vrijeme koštalo 950 miliona dolara, ali mu je proizvodnja prestala nakon pada na nebu iznad Srbije.

 

“21 sekund” naziv je dokumentarnog filma o Zoltanu Daniju.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести