НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

“Šta je čovjek ako izgubi svoju domovinu”!

19/05/2021

Pilot Zoran Radosavljević dao je život u odbrani Srbije od agresije NATO-a tokom 1999. godine. Tijelo ovog heroja srpske odbrane od NATO agresije pronađeno je iznad majevičkog sela Gornja Trnova prije 22 godine.

 

Pilot Zoran Radosavljević

Pilot Zoran Radosavljević

“Šta je čovjek ako izgubi svoju domovinu”, riječi su koje je Radosavljević uputio majci neposredno pred pogibiju.

Major Zoran Radosavljević rođen je 26. februara 1965. godine u Prištini. Upisao je vojnu gimnaziju, pa Vazduhoplovnu akademiju.

 

Bio je briljantan student. Školovao se u Vazduhoplovnoj opštoj srednjoj vojnoj školi „Maršal Tito“ u Mostaru, a zatim na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Puli i Zadru.

 

Po završenoj vojnoj akademiji karijeru vojnog pilota započinje je u Beogradu 1986. godine kao pilot-lovac na avionu MiG-21.

Godine 1992. biva unaprijeđen u čin kapetana prve klase. Iste godine Zoran završava preobuku na avionu MiG-29 i postaje najmlađi pilot u eskadrili „migova 29” Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva.

 

Magistrirao je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu i postao jedan od vodećih stručnjaka iz oblasti satelitske navigacije.

 

Te 1999. godine pripremao je doktorat i bio u stalnoj vezi sa svojim mentorima. Na ovom fakultetu se od 1999. godine dodjeljuje godišnja nagrada za najboljeg studenta na Vazdušnom saobraćaju koja nosi njegovo ime.

Njegov avion “Mig-29”, prema zvaničnoj verziji, oboren je u širem rejonu Loznice, a olupina aviona i tijelo pilota pronađeni su u rejonu planine Majevice na teritoriji Republike Srpske.

Posmrtno je odlikovan Medaljom za hrabrost.

 

Sjećanje na ovog heroja pamte i mještani Ugljevika u Republici Srpskoj, koji zapale svijeće za pilom koji se borio sa višestruko jačim neprijateljem.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести