НОВОСТИ

ШТА ТЕСЛА КАЖЕ ЗА РЕЛГИЈСКЕ ПОУКЕ Одрастао је у породици преданих вјерника

27/11/2023

Осим што је био изумитељ, био је и визионар, а његова визија смрти и данас се препричава – вјеровао је да смрти не постоји

Називали су га сањаром, ругали се његовим идејама, али вријеме је све поставило на своје мјесто. Никола Тесла је био невјероватно талентован. До својих открића је долазио лако, као у шали. Говорио је како му техничка рјешења сама падају на памет, док је на свијет и на људе гледао је потпуно другим очима.

 

Осим што је био изумитељ, био је и визионар, а његова визија смрти и данас се препричава – вјеровао је да смрти не постоји!

 

Што се Тесле тиче, постоје три начина да се увећа енергија која доводи до људског прогреса. У контексту његове религиозности битан је други начин о коме говори. Наиме, он каже да треба умањити снагу сила које спутавају напредак, а то су по његовом мишљењу незнање, лудило и вјерски фанатизам, преноси Курир Стил. Уклањање тих сила ће донијети мир.

 

– Не може бити напретка ако он није непрестано усмјерен ка повећању благостања, мира и достигнућа – рекао је Тесла о религији рекао неколико година прије своје смрти, у интервјуу за амерички часопис „Либерти“, фебруара 1937. године.

 

Одрастао је у породици преданих вјерника, премда је касније изјављивао да вјерује у Бога који не припада ниједној вјероисповести.

 

Тесла се по много чему разликовао од свих познатих научника, али можда је најупечатљивији његов однос према метафизици и духовности. Никола је увијек тврдио да је ментална компонента повезана с духовношћу људског бића и жељом за сазнањем и тешким радом, омогућава нечији напредак.

 

А неке од његових највећих мудрости, који сваки човјек треба пажљиво да прочита, су:

 

– Наше врлине и наши промашаји су неодвојиви, као сила и материја. Када се одвоје, нема више човјека.

 

– Нека будућност каже истину, процијените свакога човјека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио.

 

– Човек мора да вјежба умјереност и надзор својих чула и склоности у било ком погледу, да би тако одржао себе младим у тијелу и разуму. Суздржавање ми није увијек било по укусу, али су моја искуства велика награда.

 

– Човјек је рођен да ради, да трпи и да се бори. Ко тако не чини, мора пропасти.

 

– Учио сам многе језике, проучавао литературе и умјетност провео своје најбоље године у библиотекама читајући све што би ми дошло под руку и осјетио сам да сам траћио вреијме, али убрзо сам схватио да је то било најбоље што сам икада учинио.

 

– Од свих „сила трења“, она која највише успорава људски напредак је незнање, оно што Буда назива „највеће зло у свијету“.

 

– Најважнији продукт стваралачког ума је изум. Његов крајњи циљ је овладавање ума природом и искоришћавање њезиних сила за потребе човјечанства.

 

– Ако покушам да наставим да прекинем ток мисли, осјећам праву духовну мучнину, нехотице тада прелазим на други посао, изненађен свежином ума и лакоћом којом свладавам препреке које су ми прије квариле рачуне. И редовно налазим одговоре на тешка питања уз најмањи напор.

 

– Ако не знате како, посматрајте појаве природе, она ће вам дати јасне одговоре и инспирацију.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести