НОВОСТИ

Стевандић у Риму о посљедицама НАТО бомбардовања и покретању поступка против Шмита

18/10/2023

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је данас у Риму са италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом о здравственим и еколошким посљедицама НАТО бомбардовања Републике Српске осиромашеним уранијумом.

 

 

На састанку је разговарано и о покретању поступка на европским судовима против Кристијана Шмита, због лажног представљања, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Стевандић је захвалио Тартаљи на високом степену разумијевања за проблеме које ствара кориштење осиромашеног уранијума, истакавши његову значајну улогу у промјени међународног права у Италији.

Стевандић је рекао да је Тартаљи један од најмоћнијих и најпознатијих италијанских правника, који је добио највише пресуда које су омогућиле праведно рјешење бројних случајева у корист војника који су обољели од посљедица излагања осиромашеном уранијуму.

– Тражићемо модусе по којима Република Српска и Србија, у сарадњи са адвокатском канцеларијом Алексић, могу покренути поступке поступке за надокнаду штете за угрожавање живота и здравља њених становника као посљедица изложености дејству осиромашеног уранијума – рекао је Стевандић.

Он је навео да је друга важна тема састанка била покретање судског поступка против Шмита.

– Кристијан Шмит се лажно представља и проводи тортуру у БиХ односећи се султански према њој, што је ван европских, цивилизацијских и људских стандарда. Шмит крши релевантне резолуције Уједињених Нација, јер он не посједује релевантну резолуцију везану за његово именовање – рекао је Стевандић након састанка.

Тартаља је рекао да је данашњи сусрет био изузетно конструктиван, изразивши преданост заштити српског народа у Републици Српској и нагласивши важност остваривања хуманих и цивилизацијских вриједности унутар Српске.

Он је истакао спремност да допринесе очувању демократије у Републици Српској и у БиХ.

Стевандић је најавио наставак сарадње са адвокатском канцеларијом Тартаља и додао да ће се на наредном састанку у Бањалуци формирати правни тимови који ће се бавити темама данашњег разговора.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести