НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

СУРОВО! ПРЕКО БУГАРСКЕ У ТУРСКУ ДЕПОРТОВАНО 8.000 СРПСКИХ ДЈЕВОЈЧИЦА Продали их! НИКО, НИКАД НИЈЕ ОДГОВАРАО!

09/08/2023

Срби су ријетко страдални народ, а да живјећи у “култури заборава” никад нису упознати са димензијама злочина који су починили Бугари на југоистоку Србије у Првом свјетском рату у намјери да Србе бугаризују.

 

“Насилна бугаризација становништва, хапшења, ликвидације, масовне депортације цивила који су се опирали процесу асимилације, силовања, забрана српског језика и писма, шајкаче, народних обичаја, црквених обреда, само су сегмент оног што су чинили Бугари за време окупације”, рекао је Милорад Ђошић, приређивач и издавач књиге “Бугари у извјештајима Арчиблада Рајса 1915-1918”.

 

Ђошић, који је и предсједник Српског кулурног центра “Ћирилица”, рекао је Сри, а пренио је РТРС, да је истраживањем које је радио са Весном Арсић обухватило углавном источни дио Србије и дио према Прокупљу, Пожаревацу, па до Сурдулице.

 

“Сурдулица је у ствари била сабирни центар. Из Сурдулице су преко Бугарске за Турску депортовано 8.000 српских девојчица. Бугарска их је продала Турској и никада за то никада није одговарао”, истакао је Ђошић. Указао је да су за злочине у Србији процесуирана само четири лица, а да је једна мала Белгија, која није имала велико страдање у Првом свјетском рату, процесуирала 67 људи.

 

Он је навео да тачан број убијених никада није утврђен, али да је само у вријеме Топличког устанка, када се народ дигао против бугарске и аустроугарске окупације страдало 50.000 Срба. Ђошић, који је и пензионисано војно лице и командант 712. ескадриле за вријеме рата 1999. године, рекао је да му је као патриоти важно да се истина о страдању Срба у прошлости освијетли и да свака жртва добије дужан помен.

 

Да би се то десило, каже он, потребно је да Срби, ма гдје се родили и ма гдје живјели успоставе духовну заједницу и јединство.

 

Књига “Бугари у извјештајима Арчиблада Рајса 1915-1918” има нешто више од 400 страна и у њој се налази и оргинални текст Арчибалда Рајса на француском језику, 42 фотографија жртава, географских мјеста и докумената. Објављен је и регистар имена жртава, али и злочинаца, односно бугарских војника који су највеће злочине починили над старцима, женама и дјецом.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести