НОВОСТИ

СВЕТОСАВЉЕ ЈЕ НАДЖИВЈЕЛО ТУРСКО РОПСТВО!

29/10/2023

Он је подигао манастир Хиландар, први и једини српски манастир на Светој Гори!

 

 

Турци су у Београду, на Врачару, 1594. године, спалили мошти Светог Саве, првог српског архиепископа.

Светитељ Сава први је у низу светитеља из лозе Немањића кога велича Српска православна црква.

Слови и за утемељивача наше средњовијековне државе, дипломатије, просвете и културе.

Свети Сава је био српски принц, монах, игуман манастира Студеница, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве.

Оставио је више писаних дјела – зато је био један од значајнијих писаца и правника из средњег вијека код Срба.

Његова најзначајнија писана дјела су “Житије Светог Симеона”, “Карејски типик”, “Хиландарски типик” и “Студенички типик” и “Законоправило”.

Рођен је као Растко Немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање. Као младић добио је од оца на управу Захумље. 1192. или 1193. године, Растко је побјегао на Свету Гору и замонашио се у руском манастиру Свети Пантелејмон, гдје је добио име Сава. Касније је са својим оцем, који се замонашио и добио име Симеон, подигао манастир Хиландар, први и једини српски манастир на Светој Гори.

Године 1219. Сава је убедио васељенског патријарха и цара у Никеји да одобре аутокефалност (самосталност) српске цркве са статусом архиепископије.

Васељенски патријарх Манојло Први Цариградски је именовао Саву Првог за првог архиепископа Србије.

Два пута је путовао у Палестину. На повратку са другог ходочашћа у Свету земљу, преминуо је у тадашњој бугарској престоници Великом Трнову 14. јануара 1236. године.

Његове мошти је у манастир Милешеву пренио његов нећак, краљ Стефан Владислав Први.

Спаљивању моштију, 359 година после његове смрти, претходио је устанак Срба у Банату под епископом банатским Светим Теодором Вршачким, у којем су устаници носили иконе Светог Саве.

Турски султан Мухамед ИИИ наредио је Синан паши да по сваку цијену угуши побуну Срба, наводи РТС/Мондо.

Синан паша је, знајући да се на гробу Светог Саве у Милешеви окупљају не само православци већ и Турци вјерујући у исцељење, наредио је да се ковчег донесе у Београд и ту јавно спали.

Турци су пронијели ковчег из Милешеве кроз цијелу Србију, све до пред Београд, на поље Врачарево, како би Срби са обе стране Дунава видјели чин спаљивања.

Спаљивањем моштију Светог Саве Турци су жељели да униште његов култ, потисну хришћанство и униште симбол српске традиције и историје.

Мошти су спаљене, али је Светосавље надживјело турско ропство.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести