НОВОСТИ

ТАЈНА, ПА ЈАВНА ВЕЗА: Била је љубавница краља Милана и мајка посљедњег Обреновића: Ко је била Артемиза због које је владар напустио све?

01/03/2023

Артемиза Христић, је била позната као љубавница краља Милана Обреновића, са којим је имала ванбрачног сина Ђорђа.

 

 

Гркиња је рођена у имућној породици Јоанидес (или Јоаниду). Била је удата за Милана Христића, секретара посланства Краљевине Србије у Цариграду. Христић је био и син Филипа Христића, који је у вријеме књаза Милоша и Михајла био предсједник владе Србије, министар иностраних дјела, министар просвете, гувернер Народне банке, амбасадор Србије у Цариграду, Бечу, Берлину и Лондону. Имали су двије кћерке и једног сина.

 

Док јој је муж боравио као дипломата у Цариграду, Артемиза је живјела у породичној кући у Београду. Београђани приповједају да су се у данашњој згради Клуба књижевника, некада кући знаменитог Србина и великог државника Милана Пироћанца, упознали краљ Милан и Артемиза Христић.

 

Милан је Артемизу виђао на баловима и пријемима које су приређивале угледне београдске породице. Убрзо је међу њима планула љубав и краљ је посјећивао Артемизу тајно, дубоко у ноћ, потпуно покривен капуљачом, тако да нико није могао да га препозна. Али то није могло дуго да остане тајна и 1888. године се развео од краљице Наталије, желећи да се ожени Артемизом, која се такође развела од Христића. Слиједеће године, у Цариграду, Артемиза рађа Милану ванбрачног сина Ђорђа. Светска штампа бруји о саблажњивом понашању краља у оставци који се са њом и дјететом настањује у Паризу под именом грофа од Такова, подсјећа портал Српска историја.

 

Све што се тиче Ђорђа до данас је остало у великој мјери неразријешено. Ђорђе се до пада династије Обреновић 1903. године помињао у контексту писама, које је имала Артемиза, а у којима га је краљ Милан признавао за свог сина. Краљ Александар је наводно ишао у Цариград, код Султана, да од њега тражи да му да та писма. Послије Мајског преврата чланци о Ђорђу се појављују у великом броју новина у иностранству.

 

Неријетко у многим натписима се помиње као посљедњи Обреновић. Оно што се сазнаје јесте да је Ђорђе живио у Цариграду, да су на њега неколико пута покушавали да изврше атентат, да га је усвојио пријатељ краља Милана Еуген Жичи, да је требало да се школује у познатој бечкој терезијанској школи, али да је дошла забрана с врха; да је био познат по својим акробацијама, које је умио да изведе користећи два револвера и да је зато наступао чак у једном циркусу; да је користио два имена: Милан Христић и Ђорђе Обреновић. Могло би се навести још неколико занимљивости из његовог живота. Међутим, оно што је чињеница јесете да се он скоро уопште није помињао у српској јавности.

 

Пера Тодоровић га је у својим новинама помињао али под именом Обрен.

 

Оно што се може сазнати на основу неких натписа из тадашњих страних новина, јесте да је Ђорђе учествовао у контраверзи из 1906. године. Васа Казимировић наводи да су се по Србији растурале разгледнице на којима је био његов лик и натпис вође контразавјереника капетана Милана Ј. Новаковића, да је то једини прави насљедник српског престола. Треба имати у виду да је капетан Милан Новаковић у свом дневнику, који је објављен неколико недјеља по његовој погибији 1907. године, писао о Ђорђу, међутим, приказао га је веома рђаво. Познаваоци стране штампе, на основу фотографија које су излазиле, у страној периодици, потврдили су да је реч о аутентичним фотографијама, као и да је лик Ђорђа Обреновића остао непознат нашој савременој јавности. Упркос свему томе, само на основу фотографије, може се утврдити, да постоји невероватна сличност Ђорђа са његовим оцем краљем Миланом Обреновићем.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести