НОВОСТИ

ТАКО ТО РАДЕ ХРВАТИ СРБИМА За два дана уништено око 200 објеката, али то је био само почетак етничког чишћења

12/08/2023

“Задарска кристална ноћ” била је планско уништавање српске имовине, прогон и убиства Срба у Задру за које нико није одговарао ни 32 године након овог злочина.

 

 

Из Савеза Срба из региона подсјећају да за овај масовни злочин над Србима у Задру, који се догодио 2. и 3. маја 1991. године нико није одговарао, што је један од многих доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији хрватске државне политике.

Траже да Тужилаштво за ратне злочине Србије коначно покрене истрагу и подигне оптужницу против одговорних за мучења, убиства и прогон Срба у Задру и планско уништавање њихове имовине, наводи РТРС.

“На данашњи дан 1991. године више од 2.000 хрватских шовиниста и екстремиста кренуло је у рушилачки и варварски поход на српску имовину по узору на нацистичку Њемачку и уништавање јеврејске имовине и то у по бијела дана”, указују у саопштењу.

Били су наоружани пиштољима, палицама, моткама, шипкама и камењем, пјевали су усташке пјесме и узвикивали усташке пароле. Међу њима је био и један број униформисаних полицијаца који су употријебили велику количину експлозива, наводе из Савеза Срба из региона.

Србима у Задру и околини седмицама раније је, подсјећају, пријећено на улицама, путем телефона и слањем писама на кућне адресе, а јавна је тајна да су мјесецима раније локални одбори ХДЗ-а правили спискове српских кућа и осталих објеката које треба порушити.

Током 2. и 3. маја 1991. године у Задру и околини уништено је око 200 објеката у власништву Срба и Србије. “Данима послије овог догађаја полиција и хрватске паравојне формације изводили су Србе из њихових станова, хапсили их по улицама и одводили у циглану поред Нина и на друга мјеста гдје су звјерски мучени, а многи су ликвидирани”, подсјећа се у саопштењу.

Убијање Срба и минирање српских кућа и привредних објеката настављено је током љета и јесени 1991. и у каснијем периоду. “Од 1991. до 1993. године у Задру су убијена најмање 34 Србина, од тога 15 цивила, а остало су припадници ЈНА. Са подручја Задра протјерано је више 10.000 Срба”, наводе из Савеза Срба из региона.

Према подацима градске Комисије за попис срушених кућа, у ужем дијелу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за вријеме рата.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести