НОВОСТИ

Traga za 221 nestalim, od Sarajeva samo opstrukcije

23/04/2021

U Sarajevsko-romanijskoj regiji nakon završetka odbrambeno-otadžbinskog rata prijavljeno je 798 nestalih lica srpske nacionalnosti, a traga se za njih 221, dok vlasti u Sarajevu ne žele da učestvuju u njihovom pronalasku, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

porodice

Porodice nestalih Srba

Na obilježavanju Dana nestalih lica srpske nacionalnosti na području Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u Istočnom Sarajevu, Kojić je istakao da su Srbi u Sarajevu u toku proteklog rata odvođeni iz svojih stanova i ubijani na 211 mjesta, po ulicama, samo zato što su Srbi.

“Ta lica, koja su danima ležala na ulicama, kasnije su odvožena na određene lokacije za koje ne znamo gdje su, a tadašnje i današnje vlasti u Sarajevu su bile dio tih priča, prije svega Komunalno preduzeće `Rad` koje je u tom vremenu odvozilo ubijene Srbe i zakopavalo ih u masovne grobnice”, istakao je on.

Kojić je izrazio uvjerenje da bi se u arhivama ovog preduzeća, ali i sarajevskih opština, mogla naći dokumenta o pola od ukupnog broja nestalih Srba za kojima se traga, da postoji volja da se riješi ovo pitanje.

“Na ovaj način sarajevske vlasti danas žele da prikriju zločine i zaštite njihove počinioce”, naglasio je Kojić, te dodao da je Međunarodna komisija koja se bavila istraživanjem stradanja Srba u Sarajevu Vlade Republike Srpske konstatovala da je u ovom gradu srpska zajednica uništena u totalitetu, da su Srbi stradali na razne načine, od prebijanja, malteretiranja, kasnije i do ubistava.

On je rekao da je tokom ratnih sukoba blizu 3.000 civila srpske nacionalnosti stradalo u Sarajevsko-romanijskoj regiji, a više od 7.100, što civila, što vojnika, te dodao da se vodi poneki sudski proces.

“Vodi se proces za Veliki park i tu izražavamo određene sumnje u smislu postupajućeg tužioca i sudskog vijeća, tako da se bojimo kako će taj proces završiti”, izjavio je Kojić novinarima, te dodao da nadležno tužilaštvo nije otvaralo istrage u velikim procesima, od stradanja pripadnika JNA, pa do brutalnih ubistava Srba, za koje je rekao da su tretirani kao psi.

Prema njegovim riječima, to je bila poruka Srbima u Sarajevu kakvu sudbinu mogu doživjeti, a to je na kraju bilo etničko čišćenje – egzodus Srba, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Iako političari iz Sarajeva, prije svega Bakir Izetbegović, kažu da su Srbi samovoljno otišli, Srbi su vidjeli šta im se dešavalo pod kontrolom tadašnjih muslimanskih vlasti i nisu htjeli da dožive sudbinu ovih 3.000 civila”, rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, i danas ima ratnohuškačkih poruka koje dolaze iz Sarajeva od lidera SDA Bakira Izetbegovića u kojima poziva na rat.

“Ono što treba posebno da nas zabrinjava je da pravosudne institucije nisu na pravi način reagovale i nisu procesuirale odgovorne za zločine koji su počinjeni nad Srbima, ili je taj dio koji je procesiuran gotovo zanemarljiv, tako imamo poruku da Bošnjaci danas u Sarajevu misle da je dozvoljeno ubijanje Srba i da su spremni da stanu iza poruka Izetbegovića”, istakao je Kojić, te dodao da se ove poruke moraju shvatiti krajnje ozbiljno.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести