НОВОСТИ

Требате изговорити ову молитву: Вече пред Свету Петку никако не смијете да прекршите једно правило

26/10/2023

Српска православна црква и вјерници у петак празнују дан Преподобне мати Параскеве – Свете Петке. Ова светитељска је значајна за православце јер је помагала болеснима и сиромашнима, а вјерује се и да је посебна заштитница жена.

Вијековима се Светој Петки обраћају за помоћ народи југоисточне Европе, а све више јој се обраћају и нехришћански народи. Свима је један циљ исти – да се молитвом приближе светитељки да да им она да помоћ и спас од свих животних невоља.

 

Постоје многи обичаји који се раде на дан Свете Петке, 27. октобра сваке године, али посебни су они који се морају обавити уочи празника.

 

Постоји оно што прије спавања мора да се обави. Обавезно се треба трипут прекрстити, па изговорити молитву: “Помози Боже, Света Петко и Света Недјељо, опрости нас ако смо што погрешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе биједе невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!”

 

На овај начин се након вечере молио само домаћин, а жене и дјеца би се само три пута прекрстили. Међутим, свако се може помолити на овај начин, а након молитве се спава.

 

Важно је и да се глава увијек током спавања окреће истоку. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увијек се легне на десну страну. Тамо гдје има дјеце, соба се прије спавања окади тамјаном, да се дјеца у сну не би преплашила.

 

Да подсјетимо, у петак је велики дан и црквени празник посвећен Светој Петки, једној од највећих заштитница жена. Ова светитељака у многим крајевима се слави и као крсна слава, а сутрашњи дан потребно је провести у посту на уљу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести