НОВОСТИ

ТРОСТРУКО БРОЈНИЈЕ ОСМАНЛИЈЕ БЈЕЖАЛЕ ПРЕД ХЕРЦЕГОВЦИМА! Како је српски војвода код Билеће ПОТУКАО ТУРСКУ ВОЈСКУ

12/10/2023

Чувена битка код Билеће одиграла се 27. августа 1388. године, када је српска војска под вођством Влатка Вуковића, потукла Османлије предвођене Лалом Шахином.

Иако је ово једна од значајнијих побједа над Турцима, о њој се мало зна чак и у Херцеговини. Како се битка одиграла за Информер.рс је испричао Милош Кулаш, професор историје из Билеће.

 

Крајем 14. вијека Турци су већ дубоко продрли на Балкан. Успјели су да се пробију и у Херцеговину. Тадашњи српски краљ Твртко дао је задатак свом најбољем војсковођи Влатку Вуковићу, владару Захумља, да их сачека код Билеће.

 

– На данашњи дан 27. августа 1388. године, био је први продор Турака у Херцеговину, када су се војске сукобле у близини Билеће, код Бијеле Рудине. Османлијске одреде од 17.000 војника предводио је Лала Шахин, који је такође предводио турску војску у чувеној бици на Марици. Док је под вођством војводе Влатка Вуковића било око 7.000 српских војника – прича проф. Кулаш.

 

Турска војска потучена до ногу

 

Као и пред сваку битку коју је водила српска војска, Влатко је своје јунаке причестио у цркви Светог Архангела Михаила на Мекој Груди, мјесту између Билеће и Гацка. Против тако храбре и мотивисане српске војске чак ни тако многобројнија турска војска није имала шансе.

 

Битка се окончала потпуним поразом и уништењем османлијске војске. Лала Шахин се једва спасао бјекством. Наша војска имала је тек незнатне губитке.

 

Послије ове битке, турски упади у Босну су један период престали, те је Херцеговина овом побједом “купила” слободу још неко вријеме.

 

Смрт Влатка Вуковића

 

Према историјским подацима Влатко Вуковић је сахрањен у једном селу, недалеко од херцеговачке општине Столац.

 

На његовом гробу стоји уклесано:

 

“Асе лежи добри чоек Влатко Вуковић. Војвода Влатко је први побиједио Турке код Билеће 27. августа 1388.”

 

Док је међу херцеговачким народом више распрострањена теорија да је Влатко Вуковић сахрањен у једној црквици у селу Влаховићи код Билеће.

 

– У малој цркви код Влаховића налази се гроб на коме пише Влад Вуковић. У присуству владике и бројног народа гроб је отворен, а том приликом је пронађен мач за који се вјерује да је припадао управо Влатку, и нађена је плетара вина из које је пио владика а затим и остали. Према предању вино је запечаћено и враћено назад у гроб – каже Кулаш.

 

Топ из Дубровника однио на Косовски бој

 

Војвода Влатко Вуковић нашао се на челу одреда који је краљ Срба, Босне послао кнезу Лазару и они су чинили лијево крило српске војске у Косовском боју које је било под ударом Бајазита Првог. Вуковић се вратио из боја и известио о српској побједи.

 

– Влатко је са собом понио и један топ који је добио од дубровачког кнеза, пошто је био у добрим односима са Дубровачком републиком и тај топ је касније чинио једино српско артиљеријско оружје у Косовском боју – испричао је Милош.

 

Велика битка – мало позната у српском народу

 

Ова велика српска побједа је мало позната у народу, јер се годинама због братства и јединства прећуткивала и о њој се није говорило. Док Хрвати нису губили вријеме, па се сада свим силама труде да себи и својим заслугама припишу ову велику побједу, присвајајући чак и Влатка Вуковића.

 

Стварни значај ове битке за Босну и Херцеговину, а прије свега за Херцеговину и њен српски народ је немјерљив. Захваљујући овој бици, нашим прецима и војводи Влатку Вуковићу српска краљевина у Босни и Херцеговини је још непуних 100 година задржала своју слободу и независност.

 

– У Билећи, ни околини не постоји ни један споменик који би чувао успомену на ову велику историјску побједу – истиче Кулаш.

У цркви светог архангела Михаила причестила се српска војска

 

Црква Светог архангела Михаила у Трновом долу на подручју села Мека Груда недалеко од Билеће један је од православних храмова у источној Херцеговини који се издваја по једноставности, скромности градње, али и историјском значају, будући да је 2006. године уврштена у листу националних споменика БиХ.

 

Ова црква специфична је и по народном предању које каже да је у овој цркви војвода Влатко Вуковић причестио војску, према једнима 1388. године, а према другима 1389. године, пред бој на Косову.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести