НОВОСТИ

ТУЂМАН ЈЕ БИО ПРАВИ РЕВИЗИОНИСТА Зашто је злогласни логор Јасеновац након рата збрисан са лица земље?

22/09/2023

Водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф рекао је да му се чини да постоји национална завјера државе Хрватске да смањи број убијених у Јасеновцу и да су многи у тој земљи, укључујући и неке утицајне политичаре, покушали да умање значај Јасеновца, али и број жртава у том логору.

Грајф је оштро одбацио наводе да српске власти намјерно увећавају број жртава Јасеновца.

 

“Оно што заправо видимо су покушаји да се драстично смањи број жртава који долазе из врха хрватског политичког руководства”, рекао је за РТ Балкан Грајф, који је аутор великог броја научих радова о тој теми, међу којима је и капитално ђело “Јасеновац, Аушвиц Балкана”.

 

Истакао је да је, да би утврдио број убијених у логору Јасеновац, првом логору за уништење у Европи током Другог свјетског рата, користио многе архивске и историјске изворе, али да су за њега најпоузданији и најаутентичнији они које је објавила најпоузданија, најпознатија и најугледнија научна институција у цијелом свијету – Јад Вашем у Јерусалиму.

 

“Ослањао сам се углавном на три публикације Јад Вашема: Прва је `Историја Холокауста – Југославија`, коју је уредио професор Менахем Шелах, а издао Јад Вашем 1990. године. У њој на 189. страни пише да се `700.000 убијених може сматрати реалним бројем`, слична бројка објављена је и у истој књизи и на страницама 173, 188, 189. и 199”, навео је Грајф.

 

Други извор је, каже, “Регистар заједнице – Југославија”, који је уредио Цви Локер, а издао Јад Вашем 1988. године.

 

“У тој књизи на страни 316, под термином `Јасеновац` пише: `Према званичним проценама, у мрежи јасеновачких логора страдало је 700.000 људи. Огромна већина били су Срби, али међу њима је било и 20 до 25 хиљада Јевреја из Хрватске и Босне, као и многи Роми`”, навео је Грајф, јавила је Срна, пренијеле Новости.

 

Према његовим ријечима, трећи извор “Енциклопедија Холокауста”, главни и одговорни уредник: професор Израел Гутман, издао је Јад Вашем и библиотека Хапоалим 1990. године. “У трећем тому, о `Јасеновцу`, на страни 575, пише: `У логору Јасеновац убијено је 600.000 људи, већином Срба, Јевреја, Рома и противника усташког режима`”, објаснио је Грајф.

 

Казао је да као одговоран историчар, који тежи да се ослони на поуздане, ауторитативне и аутентичне изворе, сматра да било који историјски податак објављен у издавачкој кући Јад Вашем посједује немјерљиво већи кредибилитет и аутентичност од било које друге публикације било гдје у свијету.

 

Говорећи о критикама појединаца у Хрватској, Израелу, али и Србији да промовише “надуване бројке” и тако даје вјетар у леђа “српским националистима”, Грајф каже да нема никакве породичне везе са Балканом, већ да му је једини циљ тражење историјске истине.

 

“Тврдња да `надувавам` цифре убијених је смијешна и нема основа. Нисам у сродству са породицама са Балкана, немам ни српске ни хрватске ни босанске рођаке, немам никакве интересе у региону Балкана и изнад свега никада нисам имао, и још увијек немам интереса да нарушавам историју. Ја сам независни јеврејско-израелски историчар и немам никакав интерес да искривљујем истину о Јасеновцу”, нагласио је Грајф.

 

Он је истакао да се, осим раније наведених извора, ослонио на још један веома важан и изненађујући извор – извјештаје њемачких официра, укључујући генерала Глеза фон Хорстенауа, чији се број убијених поклапа са бројкама које износи у књизи.

 

Грајф је напоменуо да би ревизионисте требало тражити на другој страни.

 

“На пример, бивши хрватски председник Фрањо Туђман истиче заблуду од 30.000 жртава у Јасеновцу. Он је, дакле, прави ревизиониста. То је значајан облик историјског ревизионизма, а да не спомињемо антисемитске ставове и порицање Холокауста које је износио некадашњи предсједник Хрватске, које је унио и у своју злогласну књигу”, указао је Грајф.

 

Он је напоменуо да је изузетно сумњива чињеница да је логор након рата збрисан са лица земље, као и то што је за вријеме комунизма убрзо нестало интересовања за истраживање злочина почињених у Јасеновцу, те навео да је врло могуће да поједине стране, како тад, тако и сад, нису имале интереса да се открије истина о томе шта се дешавало у том логору.

 

“Број жртава никада неће бити познат јер је толико важних артефаката намерно уништено непосредно након рата. Самим тим, питање које је и даље отворено је – зашто би неко послИЈе рата уништио све зграде у Јасеновцу?”, пита Грајф

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести