НОВОСТИ

Тулековић: Изградњом меморијалних центара испричаћемо породичне приче страдалих

07/08/2023

Изградња меморијалних центара у Доњој Градини и Београду представљаће историјски значај да се аутентично мјесто страдања невиних жртава адекватно обиљежи, рекла је директорица Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић.

 

– Постоје одређени стандарди који се морају задовољити, оно што је сигурно јесте да се мора говорити о узроцима и посљедицама усташке методологије – рекла је она.

 

Како додаје Тулековићева, континуирано се ради на прикупљању грађе, те на остваривању комуникације са грађанима.

 

– Грађани нам достављају фотографије, предмете својих предака који имају повезницу са концентрационим логорима. Овим путем позвала бих све гледаоце, који имају неке материјалне доказе од својих предака, да нам то и доставе, те тако испричају своју причу – додала је Тулековићева.

 

Истиче да се о страдањау у логору зна много, али да је њихов циљ да изнесу што више породичних прича, да би сваки посјетилац могао да се саживи са причама и судбинама страдалих.

 

Подсјећамо, предсjедници влада Републике Српске и Србије, Радован Вишковић и Ана Брнабић, потписали у Бањалуци Меморандум о реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама у Доњој Градини и Београду.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести