НОВОСТИ

Тужилаштво: Четворица вођа ОВК одговорна за најмање 102 убиства

03/04/2023

На суђењу бившим вођама терористичке ОВК пред специјалним судом у Хагу, тужилаштво је навело да су они одговорни за најмање 102 убиства и да су прибјегавали присилним затварањима људи.

 

Хашим Тачи

Хашим Тачи (Фото: EPA-EFE/JERRY LAMPEN)

 

У уводном излагању Тужилаштва наведено је да су злочини вршени систематски и непрекидно “ради остваривања заједничког злочиначког циља” и истакнуто да је такозвана ОВК затварала људе и послије потписивања Кумановског споразума.

Један од тих случајева било је притварање у селу Ћирез, када је затворено 13 чланова Институционалистичке партије, уз образложење да су “били партија подјела, која се залагала против ослободилачког рата и угрожавала политички статус /такозваног/ Косова”.

Специјални тужилац Алекс Вајтинг рекао је да тешкоћу за сам процес представља страх који ће свједоци имати током судског процеса.

На суђењу Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, специјални тужилац Метју Халинг је у уводном излагању описао историјат настанка терористичке ОВК, преносе београдски медији.

Он је навео да су четворица оптужених средином деведесетих основали главни штаб ОВК и, како је рекао, покренули овај удружени злочиначки подухват, те да су, према наводима Краснићија, 1998. Тачи и Весељи били чланови “политичког директората”, да се Краснићи бавио “односима с јавношћу”, док је Сељими био “генерални инспектор”.

– Докази су показали да је 1997. године ОВК напала 12 полицијских станица користећи минобацаче. Докази показују да је напад организовао Реџеп Сељими, а да су Тачи и Весели обезбиједили оружје – навео је Халинг.

Суђење бившим вођама терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Селиму за злочине над Србима, неалбанцима и политичким неистомишљеницима почело је данас у Хагу.

Они су се на почетку суђења изјаснили да нису криви ни по једној тачки оптужнице.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести