НОВОСТИ

У Хашанима у уторак обиљежавање 40 година од смрти Бранка Ћопића

20/03/2024

У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића у уторак, 26. марта, биће обиљежено 40 година од смрти великог књижевника.

 

 

Директор Јавне установе “Башта сљезове боје” Блаженка Кењало рекла је Срни да ће се учесници окупити у Хашанима код спомен- школе “Бранко Ћопић”.

 

Према њеним ријечима, у 10.00 часова биће положени вијенци на бисту књижевника, а након тога је планирано обраћање званица и књижевни час у спомен-кући.

 

Бранко Ћопић рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, а 26. марта 1984. године извршио је самоубиство скоком са моста на Сави у Београду.

 

Прву књижевну награду добио је 1938. године од Академије седам умјетности за кратку причу, 1939. године добио је Ракићеву награду, а затим и награду Српске краљевске академије 1940. године.

 

Његова антологијска збирка приповједака “Башта сљезове боје” освојила је Његошеву награду 1972. године, а НИН-ову награду добио је 1958. године за роман “Не тугуј, бронзана стражо”.

 

Од 1968. године био је члан Српске академије наука и умјетности.

 

Други свјетски рат подстакао га је да напише романе “Пролом”, “Глуви барут”, “Не тугуј, бронзана стражо” и “Осма офанзива”, затим приповијетке “Роса на бајонетима”, “Сурова школа”, “Љубав и смрт”, “Доживљаји Николетине Бурсаћа”, “Горки мед”, “Свети магарац”, “Људи с репом” и збирке пјесама “Огњено рађање домовине” и “Ратниково прољеће”.

 

Написао је и романе за дјецу “Орлови рано лете”, “Славно војевање” и “Битка у златној долини” /познати су као “Пионирска трилогија”/ и “Магареће године”, збирке “Приче партизанке”, “Вратоломне приче”, “Приче испод змајевих крила” и “Доживљаји мачка Тоше”.

 

Написао је збирке пјесама “Чаробна шума”, “Армија одбрана твоја”, “Партизанске тужне бајке”, “Вечерње приче”, “Дједа Тришин млин” и “Несташни дјечаци”.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести