НОВОСТИ

У ХРВАТСКОЈ НИ У ЈЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ НЕ СМИЈЕ БИТИ МЈЕСТА ЗА ЈЕЗИВИ ПОЗДРАВ „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“ ! „Сјећамо се напола, а заборављамо више од пола”

07/08/2023

Дан сјећања на Јадовно 1941. године, односно на жртве комплекса логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг, обиљежен је и ове године у организацији Српског народног вијећа (СНВ) и Координације јеврејских општина Хрватске.

 

Тим поводом организована је комеморацију и обилазак локација бивших усташких концентрационих логора из система Госпић-Јадовно-Паг, у којима су током љета 1941. године убијане углавном особе српске и јеврејске националности.

 

Јадовно је централни дио усташког логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, који је претходио ужасима Јасеновца. Комеморативни програм је почео на локалитету Шаранова јама, ког Госпића. Ријеч је о једној од 19 велебитских јама у којима су живот изгубили бројни заробљеници и жртве усташког режима.

 

Дану сјећања присуствовала је и потпредсједник хрватске Владе Ања Шимпрага, која је рекла да је за 55 дана, колико је централни дио усташког логора смрти Госпић-Јадовно-Паг био отворен, убијено између 24.000 и 40.000 особа, у највећем броју Срба, Јевреја и Хрвата.

 

Она каже да је тужно што некима сва истраживања и свједочанства о усташким логорима смрти нису довољна, већ константно негирају смрти и страдања која су се догодила на тим мјестима.

 

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да се ово страдање не поштује довољно.

 

“Да је тако, никад нигдје ни у једној ситуацији у Хрватској за усташки поздрав `За дом спремни` не би било мјеста. Сјећамо се напола, а заборављамо више од пола”, рекао је Пуповац.

 

Предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Фрањо Хабулин изразио је наду да ће хрватско друштво смоћи снаге да се на прави начин суочи са истином о Другом свјетском рату.

 

“Ако ми и данас, 78 година након завршетка Другог свјетског рата, расправљамо о усташком поздраву `За дом спремни`, ако истицање симбола усташког покрета и даље, упркос повишеним казнама, третирамо као прекршај, онда је јасно да на браник истине треба да стану сви којима је стало до Хрватске и њене будућности”, рекао је Хабулин.

 

СНВ је Дан сјећања на Јадовно 1941. године организовао у сарадњи са Епархијом горњокарловачком и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести