НОВОСТИ

У манастиру Папраћа пронађена црква из времена Немањића

18/04/2023

У унутрашњем дијелу манастира Папраћа откривена је мања црква која се везује за немањићки период. У њој је пронађена гробница која је имала наџемну конструкцију – стећак у облику сандука. На истом мјесту пронађене су и фреске цркве из 16. вијека.

 

 

„Крајем 19. вијека помиње се један свештеник како је долазио овђе у манастир Папраћу и који је копао и ништа друго није пронашао осим костију. Касније кад су археолози копали дубље, дубље, мимо ове цркве, дошли су до једне гробнице и ту је уствари потврђена прича свештеника који говори да је копао испод куполе. И тачно испод куполе се налази гробница стара, која се везује за ову стару цркву“, рекао је архимандрит Нектарије Тешић, игуман манастира Папраћа у Шековићима.

Приликом археолошких ископавања, откривена је велика количина алата израђеног од костију и рогова, керамичко посуђе, накит и новац, гробнице у којима су биле кости. У дворишту цркве указали су се темељи и зидови конака који из 17. вијека који је имао стубове и тријем.

„Био је веома дугачак. Е сада колико је овамо, будући да је нови конак направљен, једним дијелом на тим темељима, али је преко 30 метара дужина његова била. Нешто је ужи него иначе. А ови нижи дијелови доле конака су везани за 15. и 16. вијек. Тако да, то је отприлике што смо могли да закључимо по неком начину градње. А овамо испред, као што сте виђели, има доста гробних мјеста“, рекао је архимандрит Нектарије Тешић.

За археолошке радове, благослов је дао његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести