НОВОСТИ

У ОВОЈ СРПСКОЈ СВЕТИЊИ ТУРЦИ СУ ЗАКОПАЛИ 12 ЖИВИХ НЕВЈЕСТА У ВЈЕНЧАНИЦАМА! Почива на моштима мученика, а овако је откривена!

13/11/2023

Манастир Свете Петке Иверице, који се налази у атару Островице у општини Нишка Бања, подигнут је прије 120 година.

Његово подизање помогао је и краљ Александар I Обреновић, а познат је и као Војни манастир.

 

Манастир све више привлачи људе који желе да виде икону Свете Петке, реплику иконе цркве Христа Спаситеља из Москве, која је спаљена. Стару цркву подигли су грузијски монаси крајем 14. и почетком 15. вијека.

 

У манастиру су Турци поубијали многе људе, а он почива на моштима многих мученика. За њега се везује и језива легенда да је у њему закопано 12 живих невјеста у вјенчаницама. Крајем 19. вијека на простору гдје се данас налази манастир била је стационирана група војних минера, која је радила на прокопу тунела због изградње пута. Један од војника је сањао како се баш ту гдје се они налазе некада налазила светиња. Војници су почели да копају и тако су дошли до прве светиње, коју су подигли грузијски монаси, пише Блиц.

 

У том периоду краљ Александар I Обреновић умало се није удавио у мору у Француској, па је војска из захвалности према Богу, одлучила да поново сазида цркву Свете Петке.

 

Међутим, послије три године војска више није имала пара за наставак изградње. Недостатак новца надоместио је сам краљ, који је био одушевљен иницијативом својих војника.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести