НОВОСТИ

У Сокоцу и Палама обиљежавање 27 година од егзодуса Срба из Сарајева

16/03/2023

У Сокоцу и Палама се обиљежава 27 година од егзодуса Срба из Сарајева.

 

 

На Војничком гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу, биће положени вијенци и цвијеће погинулим борцима, а у манастиру Свети Георгије на Равној Романији служен парастос. Духовна академија биће одржана у Културном центру Пале.

Припадници Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, током Одбрамбено-отаџбинског рата ,зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу.

Егзодус Срба из Сарајева можда је и најпотреснији догађај у историји Републике Српске. Потезом моћника у Дејтону, у рату одбрањене територије дате су муслиманско хрватској федерацији. Од фебраура до краја марта 1996.године ријеке људи по цичи зими, камионима, запрежним колима, пјешице заувијек напуштају сарајевску котлину.

Срби остављају домове, све што су у животу стекли, са собом носе што историја до сада није забиљежила кости својих најмилијих.

Сахрањени су на Малом Зејтинлику гдје ће званичне делегације Владе Републике Српске, града и општина И.Сарајева, борачких и других организација положити вијенце, парастос српским витезовима биће служен у манастиру Свети Георгије на Равној Романији. А нешто касније како сте рекли у Палама биће уприличена Духовна академија.

Када је федерална полиција преузимала српске квартове Алија Изетбеговић је поручио да ће сваки Србин који је носио пушку бити изведен пред Суд и то је можда најбољи одговор да ли су Срби морали напустити Сарајево у библијском егзодусу.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести