НОВОСТИ

УБИЛИ 18 СРПСКЕ ДЈЕЦЕ Припадници „Зенги“ и „Ханџар дивизије“ уједињени клали Србе на кућном прагу

31/08/2023

Из масовне гробнице у Сијековцу, код Брода, 10. августа 2004. године ексхумирани су посмртни остаци 59 жртава, међу којима и осамнаесторо дјеце.

 

 

 

Њих су у марту 1992. године убили припадници хрватско-муслиманских снага.

 

Овај злочин, по својој монструозности, представља један од најужаснијих на просторима ратом захваћене БиХ деведесетих година 20. вијека.

 

Срби су почетком 1992. године били у страху да им се не понови геноцид из усташке Независне Државе Хрватске, јер су се хрватске и муслиманске политике и војске ујединиле као и у доба Другог свјетског рата.

 

Хрватско-муслиманске војне снаге, заједно са 108. бригадом “Зенги” из редова Војске Хрватске, 3. марта 1992. заузеле су тада Босански Брод, који је практично био окупиран, подсјећа Срна, пренио је Глас Српске.

 

Локално српско становништво је застрашивано, физички малтретирано и систематски пљачкано у својим кућама. Налогодавци злочина билу су Анте Пркачин, генерал ХВО-а и начелник Генералштаба ХОС-а, те Добросав Парага, оснивач и командант ХОС-а и оснивач Хрватске странке права.

 

Главни извршиоци злочина били су Нијаз Чаушевић звани Медо, командант Интервентног вода ХВО-а, Марко Милош и Мирослав Копљар. У првом налету страдале су породице Зечевић и Милошевић. Најмлађа жртва Драган Милошевић имао је 17 година, а најстарији Јово Зечевић 72. Мучки су убијени његови синови Милан, Петар и Васо. Убили су их на кућном прагу.

 

Хрватски војници су у Сијековцу из куће извели чланове породице Мартић и комшије који су се затекли у кући, наредили им да трче низ улицу, а потом на њих отворили ватру.

 

Према прикупљеним доказима, овај злочин починили су припадници хрватских оружаних снага, у чијем саставу су били и припадници “Ханџар дивизије” из Сиска, предвођени извјесним Алијом Халибашићем и Јозом Кожулом.

 

У поподневним часовима 26. марта у Сијековац су ушли припадници ХОС-а, паравојних хрватско-муслиманских јединица из Брода, припадници “Зенги и “Ханџар дивизије, те тзв. Интервентног вода ХВО-а из Сијековца.

 

Они су извршили стравичан злочин над српским цивилима.

 

Масакар над Србима у Сијековцу био је први злочин тог карактера БиХ 1992. године иозначио је почетак рата и напада хрватско-муслиманске колације војне коалиције на Србе.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести