НОВОСТИ

Ubistvo porodice Olujić među najmonstruoznijim likvidacijama

23/04/2021

Prošlo je 29 godina ubistva porodice Olujić, jedne od nekoliko najmonstruonizijih likvidacija čitavih porodica koje su u Hrvatskoj izvršene zbog njihove etničke pripadnosti.

porodica

Porodica Olujić

Iz Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” podsjećaju da su pripadnici izviđačko-diverzantske satnije /čete/ takozvanih Hrvatskih odbrambenih snaga /HOS/ ubili su četvoročlanu porodicu Olujić u Cerni kod Županje – Radomira /38/, njegovu suprugu Anicu /37/ i njihovu maloljetnu djecu Milenu /16/ i Marka /13/.

“HOS je krajem juna 1991. osnovala Hrvatska stranka prava, a u januaru 1992. godine potpuno su se integrisale u Hrvatsku vojsku. Zvanične oznake HOS-a su iste one koje su bile i za vrijeme NDH-a, koje i danas njeni pripadnici, uprkos protivljenju aktuelnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, drsko i nesmetano koriste u komemorativne svrhe širom Hrvatske”, navodi “Veritas”.

Podsjeća se da je 17. februara 1992. godine, u predvečernjim časovima, u Komletincima, u zgradi Osnovne škole, gdje je bio štab izviđačko-diverzantske čete HOS-a, komandant čete Tomislav Madi izdao naredbu pripadnicima čete Mariu Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i nepoznatoj osobi pod nadimkom Bosanac, da odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna, iako je znao da je riječ o civilnim osobama.

Madi im je naredio i da miniraju kuću, te im je za to dao puške, pištolje, mine, štapin, detonatorske kapisle i dva prigušivača, a pripadniku iste jedinice, Miji Starčeviću naredio da ih tamo odveze, što je on i učinio i u Cerni im pokazao kuću u Ulici Braće Radića na broju 51a.

Jurić, Poštić, Lazić i osoba nadimkom Bosanac ušli su u kuću i iz vatrenog oružja ispalili više hitaca u članove porodice Olujić – deset projektila pogodilo je Radomira, šest Anicu, a po jedanaest maloljetnu Milenu i dijete Marka, zbog kojih su odmah umrli.

Poslije hladnokrvne likvidacije četvoro članova porodice Olujić, ubice Poštić i Lazić u njihovoj kući pronašli su i uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500 tadašnjih njemačkih maraka, kapu-beretku, lančić boje zlata sa privjeskom djeteline sa četiri lista i par zlatnih naušnica sa tri plava kamenčića, a potom pokušali i da miniraju kuću, ali zbog nestručnog rukovanja do eksplozije nije došlo.

Ubice su se sa ukradenim stvarima na isti način na koji su i došle u Cernu vratili do Komletinaca, gdje su stvari i novac iz Olujićeve kuće predali Madiju.

Tek gotovo 15 godina nakon ovog zločina, 29. decembra 2006. godine, Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo je optužnicu protiv ovih pripadnika HOS-a zbog krivičnog djela ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Županijski sud u Vukovaru ih je 15. februara 2008. nepravosnažno osudio na ukupno 57 godina zatvora – Madija na 20, Jurića na 12, Poštića na osam, Lazića na sedam i Starčevića na 10, ali je Vrhovni sud Hrvatske godinu dana kasnije smanjio kazne – Madiju na 15, Poštiću na sedam, a Starčeviću na osam godina zatvora, dok su Juriću i Laziću potvrđene kazne.

Osim likvidacija četvoročlane porodice Kozbašić u Petrinji u novembru 1991. godine, tročlane porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991, četvoročlane porodice Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992, četvoročlane porodice Radosavljević u Daruvaru u februaru 1992. godine i ubistvo porodice Olujić iz Cerne spada u najmonstruoznije likvidacije jedne porodice u ratu devedesetih godina prošlog vijeka zbog njihove etničke pripadnosti.

Osim porodice Radosavljević, u kojoj su oba supružnika bila srpske nacionalnosti, supružnici u pomenutim porodicama bili su mješovitog hrvatsko-srpskog sastava.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести